2010.06.14

A Klasszikus férfi cipő

HorvathL | 2010.06.14 10:00 | 5 hozzászólás


Ismételten LuPuS nevű olvasónk írását közöljük Nektek. Fogadjátok ezt az összeszedett írást a férfi cipőkről és az alaptípusokról. Át is adom a szót!


A ruha cipő teszi, az embert”

Az elegancia a cipőnél kezdődik.
„Egy cipő megváltoztatja az életedet! Kérdezd csak meg Hamupipőkét!”
A mai klasszikusnak nevezett alaptípusok, a századforduló elején alakultak ki, az egymással történő versengések során. Egyfajta osztályozás szerint vannak fűzős (zárt, nyitott), csatos és bebújós cipők. Díszítésük szerint lehetnek: sima, semi-brogue/half brouge, full brogue.
 
 
Oxford, Derbi, Monk, Slipper pusztán csak szavak. Első gondolatok ezekről a szavakról, az oktatás fellegvára, lóverseny, egyházi személy, papucs, egyik esetben sem gondolnánk arra, hogy egy közös jelzővel össze lehet kapcsolni ezeket a szavakat: CIPŐ. Ez a 4 cipő alapvetően meghatározza magát a CIPŐ fogalmát. Lássuk sorjában:
Oxford: zárt fűzésű, a szárakat a fej alá csúsztatva varrják a fejhez, és ezek alá illesztik, a külön kiszabott nyelvet, jellegzetesen angol cipő. Egyszerű felépítés, tökéletes megjelenés. A cipőt eredetileg Írországban és Skóciában használták, ahol balmoralsként is ismert. Öt pár fűzőlyukon átvezetett cipőfűzővel, a két szárat úgy lehet összehúzni, hogy a belső élűk egyetlen vonalban találkozik, a nyelvnek csak a pereme látszik ki.
 
Derbi: ellentétben az Oxford-dal, ez egy nyitott fűzésű cipőtípus, a szárak a fejre borulnak, a fejet és a nyelvet egyetlen bőrdarabból szabják ki, a nyelv a felsőrész folytatása, de szintén öt pár fűzőlyukkal. Szélesebb és erőteljesebb.
 
 
 
 
Monk: Nyitottabb, mint egy Derbi. A két szárat itt csat fogja össze. A név a középkori szerzetesek lábbelijére utal.
 
 

Slipper
: egy cipő, fűző nélkül. A felső rész puha bőr, míg a talp vékony, hajlékony. Nixon elnök nem igazán tudta feldolgozni a cipőfűző nélküli cipő gondolatát.
 
 
Szín és azok kombinációja:
A hagyományos cipő egyszínű, ez a mai napig fenn áll, de a modern kor már túllép ezen. Színek kombinációja elmozdulva a bűvös egyszínűségről, maximum kettő színt engedélyez.
A színek mellett a bőr felülete is eltérő lehet (sima, rücskös), de ennek a száma is maximum kettő. A cipő színe mindig valamihez viszonyulva érvényesül.
 
A cipő fűzése az Oxfordon, az úgynevezett bakancsfűzés, míg a Derbin a cipőfűző keresztezi egymást. A mai kor ennél szabadabban értelmezi, a cipőfűzés módját.
 
Illemszabályok:
-A cipő, a nadrág folytatása, ezért a kettőnek színben, összhangban kell lenniük.
- Fekete öltönyhöz, fekete, csillogó cipő, a KÖTELEZŐ.
- Barna öltönyhöz sötétbarna, világosabb árnyalatú barna illik
- Szürke öltönyhöz, fekete, sötétkék, zöld, sötétbordó illik
-6 óra után úriember nem visel semi brogue vagy full brogue cipőt.
 
 
Ahol a cipő műremekek születnek:
Lobb: az Angol királyi család hivatalos beszállítója, James Bond alap választása
Himer & Himer: ortopédia szemszögéből megközelítve,
Bálint Lajos , Materna, a Skanzen hangulata
Berluti: a Diadalív árnyékából
Gatto: Római vakáció, James Bond újabb választása
E. Vogel: Csoda New Yorkban
Vass László: A márciusi ifjak szomszédságából
 
 

 


A felhasznált képek -az alábbi könyvből -, a kiadó engedélyével jelentek meg:
Vass László & Molnár Magda: A KLASSZIKUS férficipő (Vince Kiadó 2000)

 

 

 




Címkék: olvasó cipő

A bejegyzés trackback címe:

https://hestyle.blog.hu/api/trackback/id/tr932079184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

perry 2010.06.14. 19:02:53

Nem rossz cikk és hasznos is, de még mindig hibádzik a fogalmazás...
A kedvencem az Oxford, már csak be kéne szerezni egyet...
Többször látok Pesten cipészeket, és sokszor látok szép brouge cipőket e mesterek műhelye előtti képeken. Kb. mennyibe kerül egy egyedi cipő készíttetése a nem nagy nevű, de profi cipészeknél?

perry 2010.06.14. 19:06:34

Még valami: szerintem szürke öltönyhoz, fehér inggel a barna cipő a legjobb.

2010.06.15. 00:48:20

....remek kis összefoglaló cikk, kár, hogy a "Budapester" nincs említve...asszem az ajánlott illemszabályokat, csak londoni klubokban tartják csak be...
;^]

2010.06.15. 00:53:36

...a Mammut I-ben van egy ffi. divat üzlet, ahol nem a fent említett készítőktől, de mindenképpen kitűnő minőségben lehet méretre készített úri cipőket rendelni hatalmas méret/fazon/szín választékban, nem egészen 100 rugóért...(a reklámért sajnos nem kapok százalékot, bár elfogadnék egy kis engedményt,mert 39-esa lábam... ) 8-Đ

Mc Murphy 2010.06.15. 17:02:16

köszönöm a hasznos írást!
süti beállítások módosítása