2018.02.07

Elegáns kiegészítők



Felvettük a legszebb ingünket, kiválasztottuk hozzá a tökéletes zakót és még a megfelelő cipőt is kifényesítettük. De vajon milyen kiegészítők segítségével tudnánk igazán egyedivé, stílusossá tenni a megjelenésünket?

mens-accessories-730x500.jpg

Az első dolog, ami az eszünkbe juthat, a legevidensebb darab: a nyakkendő. Nyakra kötött kendőt először a rómaiak viseltek, hogy megvédjék magukat a hidegtől. Majd a XVII. században XIV. Lajos katonái, azon belül is a horvát regiment tagjai, de ez ekkoriban inkább csipkéből készült. A mai nyakkendő elődjének pedig az 1692-es steinkircheni csatában részt vevő hercegek viselete tekinthető, akiknek harcba induláskor sietniük kellett, ezért csak hanyagul nyakuk köré tekerték lelógó végű nyakdíszüket.

A viselet azonban elég hanyag volt, így a XIX. századtól kezdve kísérletezni kezdtek annak megkötésével, és kezdetben olyan bonyolult technikákat alkalmaztak, hogy tankkönyvekből kellett megtanulni. Persze a legegyszerűbb csomó megkötését is napokig, hetekig kell gyakorolni, míg tökéletesen megy, ma már azért egyszerű megoldások állnak a rendelkezésünkre.

Beszélhetünk a klasszikus, lelógó nyakkendőről és a csokornyakkendőről, ami egy kicsit modernebb változat, és bohémabb külsőt érhetünk el vele, ráadásul a mindennapokba is becsempészhetjük. Idén a keskeny szabású, lehetőség szerint teljesen selyemből készült darabok vannak divatban, amelyeket számos színben és mintában lehet kapni, ebben nincsen megkötés. 

        Képtalálat a következőre: „díszzsebkendő”Sam Heughan attends the 2017 Vanity Fair Oscar Party hosted by Graydon Carter at Wallis Annenberg Center for the Performing Arts on February 26, 2017 in Beverly Hills, California.

Még mindig a felsőtestnél maradva egyszerűen feldobhatjuk és egy kis színnel láthatjuk el az egyhangú zakónkat egy díszzsebkendővel. Története az ősi Egyiptomig nyúlik vissza, ahol a kis, vászonból készült darab még az étkezések utáni szájtörlésre szolgált. Vagy például ott van Cézár, aki egy fehér zsebkendő földre ejtésével jelezte a gladiátorjátékok kezdetét, és persze ne feledkezzünk el a középkori lovagokról, akik romantikus módon mindig maguknál tartották a szívük választottjától kapott kis zsebkendőt.

Az igazi őse azonban csak II. Richárdnak köszönhetően jelent meg az 1400-as években, aki tisztálkodási céllal mindig magánál tartott egy vászonkendőt, ő pedig udvarában továbbadta ezt a szokást a nemeseknek. A vászont idővel felváltotta a selyem, majd egyéb anyagok is – a legjobb minőséget Olaszországban és Franciaországban készítik.

A díszzsebkendő méltó helyét – vagyis az öltönyön lévő zsebet – a XIX. században foglalta el, ma már számos elegáns férfi hordja. De mégis hogyan? A színét igazíthatjuk az ing, a nyakkendő vagy a zokni színéhez is, de ha nem vagyunk biztosak a választásban, akkor fehér legyen, mert ez sugározza az igazi stílusosságot.

         Képtalálat a következőre: „díszzsebkendő”Kapcsolódó kép

Az öltöny esetében kevés embernél merül fel, hogy egy jól megválasztott mandzsettagomb is eleganciát, férfiasságot és eredetiséget tükröz – nem hiába hordtak ilyet már az 1700-as években Napóleon katonái, később pedig XVI. Lajos is. És az idő nem járt el a mandzsetták felett, továbbra is a férfidivat szerves részei, számtalan világmárka foglalkozik a gyártásával.  Nem csak a legújabb, legdivatosabb férfi ruházat fényét emeli, de tökéletes lehet egy régi, elfeledett ruhadarab feldobásához is, mintha csak most emeltük volna le az üzletek polcairól.  

Ha szeretnétek, hogy tetőtől talpig stílusosak legyetek, akkor érdemes beszerezni egy-két darabot. És most nem csak egy üzleti tárgyalásra, egy elegáns összejövetelre vagy egy esküvőre kell gondolnunk, hanem a mindennapi megjelenéseteket is tökéletessé tehetitek vele. Nem beszélve arról, hogy általa hangsúlyozhatjátok egyéniségeteket, személyiségeteket is.

Sokaknak az egyszerű, letisztult stílus ugrik be először, de a tervezők ma már számtalan egyedi mandzsettát készítenek, nem kell a hagyományokhoz, régi tradíciókhoz ragaszkodnunk. Így találkozhatunk olyan darabokkal, melyek érdeklődési körünket, hobbinkat, emlékeinket hangsúlyozzák ki, és ezzel egy átlagos, fehér inget is fel lehet dobni. Kedvcsinálóként itt van pár izgalmas példa, amikkel garantált, hogy nem fogsz minden második járókelőn összefutni:

        


Végül haladjunk egy kicsit lejjebb, és térjünk rá egy fontos kiegészítőre, amit nem csak elegáns alkalmakkor viselünk – ez nem más, mint az öv. A szótár szerint „olyan bőrből vagy egyéb anyagból készült csík, amit a legtöbbször a derék körül viselnek, hogy megtartsák a ruhát vagy a fegyvert”. A dokumentációk szerint már a bronzkor óta a férfi divat részét képezik, később pedig kifejezetten a western világban volt elterjedt, dekorációs funkcióját pedig a XIX. század óta tölti be.

Pull it Together: From jeans to a suit, your look isn't complete without a good Johnston & Murphy belt.

Beszélhetünk itt elegáns vagy casual övekről is – az előbbit szövet- vagy öltönynadrággal illik viselnünk, és tényleg csak kiegészítő gyanánt kell, hogy öltöztessen, azaz a lehető legegyszerűbb és letisztultabb darabokat válasszuk. Az utóbbi inkább a hétköznapokra való, lehet vékonyabb vagy vastagabb méretű is, csak arra kell figyelnünk, mennyire feszes nadrághoz párosítjuk őket. Mi lapuljon a gardróbunkban? Legyen egy egyszerű, elegáns fekete, amit az ilyen alkalmakkor viselhetünk; egy barna, amit a farmerekhez is felvehetünk; és egy feltűnőbb színű darab, ami odavonzza a tekintetet. Ha pedig nem szeretitek az öveket, választhattok nadrágtartót is, ami már több száz éve a divat részét képezi, különösen az angolszász kultúrában terjedt el. Ez kényelmesebb és bizonyos esetekben egyedibb is.

      valentinbenet | menstylicaFashion

►►►►

Kövess minket a Facebook oldalunkon is!




A bejegyzés trackback címe:

https://hestyle.blog.hu/api/trackback/id/tr3013470483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása