2024.06.13

A Napszemüvegek Története: A Vakító Napfénytől a Divat Világáig

HeStyle | 2024.06.13 9:08 | Szólj hozzá!


Az emberiség történetében a napszemüveg nemcsak a szem védelmének eszköze, hanem divatos kiegészítő is. Kezdetben az inuitok és az ókori kínaiak viselték, de a modern napszemüvegek kialakulása az Amerikai Egyesült Államokban történt. Ismerjük meg a napszemüvegek izgalmas utazását a kezdetektől napjainkig!

How To Buy Men's Sunglasses | The Perfect Pair For Your Face Shape

  1. Kezdetek és az inuitok: Az inuitok, vagyis az eszkimók, már évszázadokkal ezelőtt viseltek hasonló eszközöket. A hóvakság elleni védekezésre szolgáltak, hiszen a hó és a jég visszaveri a napfényt, ami káros lehet a szemre. Az inuitok által használt napszemüvegek sötét, fával készült lencsékből álltak, amelyeket a szem köré illesztettek. Ezek nemcsak a vakító fényt csökkentették, hanem a szem környékét is védték a hidegtől és a szelektől.

  2. Az ókori Kína és a színes üvegek: Az ókori Kínában is használtak hasonló eszközöket. A kínaiak már színes, csiszolt üvegeket is előszeretettel viseltek, de nemcsak a szem védelme miatt. A napszemüvegek inkább a nekik tulajdonított mágikus erő miatt váltak népszerűvé. A kínai császárok és a felső osztályú emberek is viselték ezeket a szemüvegeket.

  3. Az első modern napszemüvegek: A 20. században az Amerikai Egyesült Államok légierejénél szolgáló pilóták szükségét érezték valaminek, ami megvédi a szemüket a zavaró napfénytől és az UV sugárzástól. Így született meg az első olyan lencse, amely már védte a szemet az UV sugárzástól. A Ray-Ban márka 1936-ban dobta piacra az ikonikus “Aviator” napszemüveget, amely a pilóták körében hatalmas népszerűségnek örvendett. A második világháború után pedig a filmcsillagok és hírességek is elkezdték viselni a napszemüvegeket, ami tovább növelte a divatjukat.

  4. A divat és a funkció találkozása: A 20. század második felében a napszemüvegek már nemcsak a szem védelmére szolgáltak, hanem divatos kiegészítőkké is váltak. A különböző formák, színek és márkák széles választékot kínálnak, és mindenki megtalálhatja a saját stílusának megfelelőt.

Összességében a napszemüvegek nemcsak a divat részei, hanem fontos eszközök a szem egészségének megőrzésében is.




A bejegyzés trackback címe:

https://hestyle.blog.hu/api/trackback/id/tr1618426647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása