2018.05.31

Versace ház - Gianni öröksége

Zámpori Márton | 2018.05.31 11:00 | Szólj hozzá!


Az 1978-ban alapított olasz divatház neve mára egyet jelent a luxussal, a fényűzéssel, az eleganciával és a határt nem ismerő divatkreációkkal. Kevesen ismerik azonban a történetet, ami a híres gorgófej és a méregdrága termékek armadája mögött áll.

versace-background-vector.jpg

Ahogy Gianni Versace mondta – szabadon fordítva –„Karrierem elején nehéz volt a csúcsra törni. Most nehéz a csúcson maradni. Ott kell maradnod, és én ott akarok maradni nagyon is.”b2dda379a28e2387cb286fa9faf99429--fashion-glamour-fashion-beauty.jpg

A Versace története nem Milánóból ered, ahogy sokan gondolják, hanem az olasz csizma orrából, ahol a kései Gianni Versace felnőtt. Korai gyerek éveiben már hajlott a tervezés felé, 25 éves volt, mikor a divat fővárosába, Milánóba költözött. Az akkor építész végzettséggel rendelkező fiatalemberre hamar felfigyeltek, első önálló ruhakollekciója 1978-ban, Gianni Versace Donna néven debütált.Párhuzamosan megnyílt a Via DellaSpiga-n az első Versace butik, 1989-ben pedig az első Haute Couture kollekció bemutatásra került Párizsban.

A későbbiekben a divatház töretlen sikereit Gianni ’97-es tragikus halála szakítja félbe. Medusza fejét bátyja Santo veszi át, mint igazgató, Jorge Saud-dal az oldalán.Drogfüggőségéről és számtalan plasztikai műtétéről ismert húga, Donatella, stílusigazgató lesz, a márka örökösei között pedig Allegra Versace-t is megtalálhatjuk – Gianni kedvenc unokahúgát – aki legnagyobb arányban részesül, mintegy 50%-kal. A márka a kilencvenes évek végére csőd közeli állapotba kerül, többek között Gianni hozzáértésének hiánya és Donatella kokainfüggősége miatt. ’97-től a divatházat erős kritikák érik, a gyilkosság után a piacon maradásért küzd. Nyolc év elteltével, 2004-ben, sikerül talpra állnia, olyan hírességek pártfogásával, mint Elton John, Jennifer Lopez, Anna Wintour, vagy Madonna, akik nem hagyták a középső fivér által felépített birodalmat romjaiba dőlni.

donatella_versace_elton_john_aids_foundation_7agmcq0snqil.jpg

Gianni emléke és munkássága a mai napig él testvérein keresztül a márkában. A kezdetektől jelen lévő vad kreativitás, antik motívumok, merész dekoltázsok vagy épp a szokatlan anyagok ötvözete elmaradhatatlan kellékei egy-egy bemutatónak, vagy egyedi ruhakölteménynek. A Versace a merész luxus, a hivalkodó elegancia, vagy épp a letisztult extravagancia megtestesítője, legyen szó akár Diana hercegné gardróbjáról, vagy a rock-sztárok polgárpukkasztó viseleteiről, a márka hosszú utat járt be, de megannyiszor bizonyított, méltó helyet foglalva el a huszonegyedik század luxusmárkáinak táborában.




A bejegyzés trackback címe:

https://hestyle.blog.hu/api/trackback/id/tr1613431737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása