2018.01.20

Óratrendek és egy kis történelem

Zámpori Márton | 2018.01.20 10:30 | Szólj hozzá!


A férfiak „egyetlen igazi” ékszereként tartják számon, mégis kevesen tudják, hogy az 1900-as évek elejéig kizárólag a nők viselték a ma már számtalan variációban elérhető karórát.

32-top-luxury-watch-brands-1170x780.jpg

A viselet nem a dekoráció célját szolgálta, hanem a praktikumot. Az egyetlen logikus helynek, ahová időmérő szerkezetet lehetett helyezni az emberi testen, a csukló bizonyult. Az első világháborúig férfiak csuklóján nem lehetett látni karórát, sőt, furcsaságnak is számított. A századforduló férfija a zsebórát részesítette előnyben, bár kezdeti próbálkozásokról is találhatunk megannyi feljegyzést. Az első „férfi karóra” bőrszíjra erősített zsebóra volt az 1800-as évek végén, amit katonák viseltek, szintén a praktikum miatt. Több óragyártó cég is elkezdett abban az időben hasonló órákat gyártani az utca embere számára, veszteségesen.

Hogy került végül mégis a karóra a férfiak csuklójára? Az első világháború a ballonkabáton kívül, az akkor „ballon órának” nevezett órát is magával hozta, a katonai támpontokon szolgáló vezetők számára. Ekkor már nem a zsebórát helyezték a bőrszíjra, hanem kifejezetten erre a célra gyártott óraszerkezeteket alkottak meg és tettek minél strapabíróbbá. A világháború után a karóra már nem mint az átlag nő szolid viselete, hanem a maszkulin katona szimbólumaként tért vissza a köztudatba, egyre felkapottabbá válva, végül elengedhetetlen kellékeként a modern férfi megjelenésének.

Ma már számtalan típus, forma, kinézet közül válogathatunk, érdekes módon a mechanikus karóra egyike azon kivételes produktumoknak, melyeket digitális megfelelőjük nem tudott kiütni a nyeregből. A változó trendek között felbukkan a bőrszíj, fémszíj, műanyag és gumi is. Az óralapokat díszíthetik motívumok, dekorációk, de állandó divat a letisztult forma, elegáns, visszafogott színek, a könnyen viselhető darabok.

Íme pár ötlet a 2017-es férfi karóratrendek listájából.

casio_efr-556pc-2a.jpg

A Casio idei órái közül a leginkább figyelemre méltó darab a rózsaarany, kék szíjas kvarcóra. A japán óracég szeret inkább sportosabb, strapabíróbb órákat gyártani, fém vagy műanyag pántot preferál, és sokszor hajlik az extravagancia felé, ez a karóra mégis egy összeszedett, lezser viselet tökéletes kiegészítője lehet.

montblanc-1858-chronograph-tachymeter-limited-edition-1.jpg

A Mont Blanc idei talán legszebb kivitelezésű limitált darabja, Montblanc 1858 Chronograph Tachymeter, több helyen is mint a modern vintage óraként bukkan fel, osztatlan sikert aratva pezsgő és bronz színkombinációjával. Nem csak praktikus funkciói miatt, hanem a luxus karórák egyik etalonjaként futott be a köztudatba. 

se_diver300m_commanderswatch_21232412004001_vuec_large.jpg

Az Omega cég óráit mint James Bond karóráit ismerhetjük, a "Commanders Watch" látványnevet viselő óra pedig a Brit Királyi Haditengerészet színeit viseli. Bár a "Parancsnok Órája" komoly megnevezés, mégis egy sportzakó - farmer kombináció egészítheti ki a legjobban ezt a darabot.

letoltes.jpg

A Rolex legújabb alkotása, a Yacht-Master ezüst-kék kombinációja kétség kívül páratlan alkotás, mely minden alkalomhoz dukál. Az idei Rolex kreációk közül ez az óra igen figyelemre méltó, a tengerész órája megjelenésében, színeiben és tulajdonságaiban is mindenképp a vizekhez köthető. Anyaga "rolesium", ami egyfajta acél-platina ötvözet, az óra üvege pedig karcolásmentes zafír, küklopszlencsével a dátum felett.

►►►►

Kövess minket a Facebook oldalunkon is!




A bejegyzés trackback címe:

https://hestyle.blog.hu/api/trackback/id/tr2313433109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása