2017.12.07

Chanel ház - a modern divat megalakulása

Kahn Katalin | 2017.12.07 11:00 | Szólj hozzá!


Gabrielle Bonheur „Coco” Chanel, francia divattervező, a Chanel divatház alapítója, és a francia elegancia megalkotója, a 20. század divatjának egyik legkiemelkedőbb képviselőjeként ismerhetjük. Alkotásai egyedi tervezésűek, szabászati stílusára jellemzők a férfias és a letisztult vonások. Coco Chanel tulajdonképpen magának, a modern divatnak a megalapozó személyisége volt.

cocochanel.jpgGabrielle először egy kalap műhelyt nyitott, majd ezután vált első üzlete, a Chanel Modes tulajdonosává. Itt a kalapok mellett már ruhák, ékszerek, szépségápolási termékek, és a legendás Chanel N°5 is elérhető volt a párizsi eleganciát kedvelők számára. Munkássága alatt Coco Chanel ugyan ebben az épületben lakott, a rue Cambon 31-es szám alatt, ahol most Karl Lagerfeld a Chanel ház jelenlegi tervezője dolgozik. Coco Chanel egyszerű varrónői pályafutásából, egy hatalmas divatbirodalmat hozott létre, nők és férfiak számára egyaránt. Érdemes kiemelni fő inspirációját, hogy kényelmesebbé, és kevésbé feltűnővé tegye az akkori nők mindennapi ruhaviseletét, ami abból adódott, hogy sokszor a férfiak által viselt egyenruhákat figyelte meg, és ezáltal, a ruhaterveibe az elegancia mellett, egyszerűséget és letisztult elemeket is próbált belecsempészni, persze rendkívül nagy sikerrel.

 

Úgy tartják, hogy Gabrielle gyermekkori árvasága olyan mély benyomást tett önmagában, hogy ez nem csak a terveiben felismerhető (visszafogott ruhák, keményített gallér), hanem a divatház egymásba fonódó, elegáns hatást keltő C betűs logója is onnan eredhet, hogy az árvaház ciszterci rózsaablak mintái, és a cirádásan összekapcsolódó C betűk ihlették meg anno Chanelt.

 




karl_1.jpgA Chanel házban jelenleg Karl Lagerfeld folytatja a világhírű divatmárka tradícióinak megőrzését, de emellett a korral is lépést tudnak tartani, a német egyszerűséget és a francia eleganciát kellő mértékben ötvözve hozzák létre a kifutókon látható, még mindig vezető pozícióban álló kollekciókat. A Chanel brand már nem csak a nők számára gyárt termékeket, hanem férfiak milliói is élvezhetik eme csodálatos világmárka folyamatosan bővülő kínálatát. 

 


Azzal mind egyet értünk, ahogyan Chanel is mondta: „A divat változik, de a stílus örök.”




A bejegyzés trackback címe:

https://hestyle.blog.hu/api/trackback/id/tr5213429039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása