2013.06.02

Fast fashion: áldás vagy átok?

HorvathL | 2013.06.02 17:30 | 12 hozzászólás


Nemrég leltárt készítettem a ruhatáramból és felmerült bennem pár kérdés ezzel kapcsolatban. Az van, hogy a ruháim több, mint 50 %-a egy bizonyos fast fashion brandtől származik. Vajon jó ez nekem?

áldás_vagy_átok.jpg

Nem mondanám, hogy az átlagnál többet vásárolok ruhát, de mióta a fast fashion ennyire kézenfekvő alternatíva lett, bizony többször fordultam be egy-egy boltba csak úgy. Amikor pedig az ember egyben átnézi, hogy milyen összetételű a ruhatára, akkor derül ki, hogy miből van kevés és miből sok.

Érdekes és biztos masszív pszichológia van mögötte, hogy hogyan rendeznek be egy üzletet és miért éppen az adott darabért nyúl az egyszeri vásárló - nálam ez úgy néz ki, hogy mindig (de tényleg, mindig) pulóvert vásárolok, ha nincs konkrét célom. Ja, és persze még így sincs belőle elég, mert darabra sok van, de olyan hamar elhasználódnak, hogy egyszerűen nincs kedvem őket felvenni. És ez a baj.

Most nem untatnálak titeket a ruhatáram részletezésével, de annyit elárulok, hogy elsősorban nem az összetétellel van gond, hanem a minőséggel. A fast fashion üzletekből származó és az egyéb (designer és célmárkák - pl. Levi's) ruhák között az első/második mosásig még nem nagy a különbség, de pár hónap hordás után már ordít, hogy honnan van az adott darab. Az elhasználódás létező összes fizikai megjelenési formáját felvonultatják a fast fashion holmik: a nadrág kopik, a pulcsi bolyhos lesz, szétszakad, kinyúlik és a színe az eredeti színére már hírből sem hasonlít - tisztelet a kivételnek.

Épp ezért egy ideje megfogadtam, hogy kevesebbet vásárolok és kizárólag tudatosan, a "gyümölcsöt csak őstermelőtől" elv alapján fogok ruhát venni: pólóinget a pólóingestől, farmerest a farmerestől, inget az ingestől, hegymászós bakancsot a hegymászós bakancsostól. Az eddig kitapasztaltak alapján pedig már nagyjából tudom, hogy mit szabad és mit nem szabad a fast fashion brandektől beszerezni. Mióta tudatosabban vásárolok, egyértelmű javulásnak indult a helyzet. Kiszórtam az elnyűtt ruhákat és amik tovább kiszolgálnak, azokra jobban is vigyázok.

Ne feledjétek, hogy a ruha állapota ugyanolyan fontos, mint bármelyik más tulajdonsága és aki tartós ruhatárat akar, annak az alapokra többet kell szánnia. Az alap ruhatár összeállítása egyáltalán nem könnyű feladat, hiszen annak olyan ruhákból kell állnia, amiket szívesen is visel az ember. Akit érdekel a divat, és egy-két különlegesebb darabot is bevállal az aktuális trendeket követve, annak inkább áldás a gyorsdivat, de nem lehet elégszer leírni, hogy a hosszabb életű ruhadarabokat nem ezeknél a brandeknél kell keresni.

Nem kell, hogy minden ruhadarabból sok legyen, inkább a helyes arányt kell megtalálni. Azt, hogy szerintem miből mennyi az ideális, majd egy következő bejegyzésben fogom taglalni, addig is kíváncsiak vagyunk a véleményetekre a témával kapcsolatban!




A bejegyzés trackback címe:

https://hestyle.blog.hu/api/trackback/id/tr95340463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

escargot 2013.06.02. 17:52:09

Basic darabok közül volt már az átlagnál jóval tartósabb ruhám is fast fashion márkától, életem egyik legjobb befektetése. (Igaz, mostanában mintha visszavettek volna a minőségből, miközben az áraik emelkednek.)

HorvathL · http://hestyle.blog.hu 2013.06.02. 17:57:22

@escargot: Igen, van nekem is olyan, ami még bírja, de manapság ez sajnos elég ritka. Az egyre hitványabb minőség és az emelkedő árak miatt fontos, hogy mi az, ami megéri és mi nem. Egyébként pedig azért született meg a cikk, mert az egyik boltból az első mosásnál tönkrementek a legutóbb vásárolt holmik és azért ez a konkrét pazarlás. És úgy mostam, ahogy fel volt a cimkén tüntetve.

europass8 2013.06.03. 11:50:07

1. függ attól is hogy bánsz a ruhával pl. öcsém a zokniba beledugja a lábát, nem pedig felhúzza, így előbb utóbb mindegyik szétmegy
2. mióta ecettel öblítek, nem látom, hogy fakulnának a ruháim

Priorista 2013.06.03. 12:08:12

A Fast-fashion-termékek minig olyan személyiségeknek a megfelelő, aki vagy megunja hamar a dolgait, vagy éppen olcsón (viszonylag olcsón) szeretne divatos dolgokhoz jutni.

Nekem a fenti kategória igen tág. Gyakorlatilag van a fast-fashion (H&M, Zara, Bershka, stb)és az "old-fashion" (M&S, stb) kategória az áruházakban. Az Andrássyn vannak ugye az időtálló darabokat ajánló LV és Burberry (de mondjuk a D&G és az Armani már nem ide tartozik) a Gucci átmenet (vagy a Nagymezőn Fleischer néni, "orgazmasztikus" ingei). Ez utóbbi viszont egy átlag "divatolónak" igencsak nagy anyagi megterhelést okoz...

geucsa 2013.06.03. 13:23:10

" Az eddig kitapasztaltak alapján pedig már nagyjából tudom, hogy mit szabad és mit nem szabad a fast fashion brandektől beszerezni." Erre is kíváncsi lennék részletesebben.
Nekem is az a tapasztalatom, hogy ezek a ruhák egy szezonra vannak kitalálva, aztán mehet a kukába, vagy a ruhagyűjtőkbe. :-/ Igazi kínai minőség.

cSo 2013.06.04. 18:29:33

pulóvert én már semmiképp nem fogok venni fast f. boltban.

RufusThomas 2013.06.05. 12:22:36

Már csak arról nem esett szó, hogy mit hol érdemes megvenni, ha időtálló darabokat szeretnél.

only_T 2013.06.07. 14:37:02

"a ruha állapota ugyanolyan fontos"
Te vagy az Én HŐSÖM!!! Azzal, hogy ezt leírtad, szereztél nekem (minimum egy) jó napot! Köszönöm!

cSo 2013.06.09. 00:04:41

@only_T:
azt hittem ez egyértelmű :))

LuPuS 2013.06.12. 07:39:03

A többiekhez szólva vagy éppen kiegészítve, a felgyorsult irányváltások ellenére sem igazán van kedvem a2-3 hetes divatot követni, mivel nem az a célom, hogy egy legyek a tömegből, hanem én legyek az az egy aki nem tartozik a tömegbe.

Az első ilyen problémám még anno a farmerek divatosnak mondott itt egy hypozás/hippivirág6 ésatöbbi változataitól tartottam magam távol.
Továbbra is az indigókék/fekete farmer ami a ruhatáramba lehet.
Konzervatív gondolkodás vagy sem, épp lesz@rom.

Ilyenkor érkezik a reakció......,

Az én véleményem inkább, kicsit többet spórolok és megveszem a drágább terméket valamilyen monogrammal ellátva Függetlenül, hogy tudom azt is WONG készítette csak abba kissé több pamut került és a baloldali kosárból vette a címkéket, hogy aztán majd átkerülve hozzánk el lehessen adni a 40 centes pólót 60ezer forintért.

A FF bűvkörét én meghagyom a érettségi előtti korosztálynak......

Ladeek 2013.06.13. 22:04:23

Osztom a véleményt, inkább kevesebbet, de jobb minőségűt...érdekes egybeesés hogy én is nemrég jutottam erre a következtetésre. Most ott tartok, hogy a meglévő cuccaim ahogy szépen kikopnak, jobb minőséggel pótlom őket és jobban odafigyelek a kombinálhatóságra. Ennek köszönhetően kevesebb darabbal is beérem. Hajrá :)
süti beállítások módosítása