2010.01.07

Divat és mozi #2

HorvathL | 2010.01.07 14:00 | 7 hozzászólás


Folytatódik mozis cikkünk, a második részét olvashatjátok.
Még több kép, még több érdekesség, remélhetőleg érthetőbb formában - fogyasszátok egészséggel.

A James Bond filmekről külön cikket közlünk majd.
James Deannel hagytuk abba, jöjjenek most a '60-as évek.


A '60-as években a luxus, a hanyag elegancia és az egyszerűség teljes mértékben megfér egymás mellett.

A Kifulladásig (1960, fent) hatására jött létre a gamine-stílus (jelentése: utcagyerek, vadóc; jellemzői: laza, egyszerű, elegáns - a szerk.). Amíg a filmben a női főszereplő, Jean Seberg öntudatos és emancipált, addig férfi társa, Jean-Paul Belmondo laza, kötetlen stílust képvisel. (Követői: Giulietta Masina, Fay Dunaway /Audrey Tautou-t is ide sorolhatjuk - a szerk.)

A báj és elegancia ikonja, Audrey Hepburn az Álom luxuskivitelben (1961, felső kép) c. filmben viselt kis fekete ruháját Hubert de Givenchy tervezte, de igazából Coco Chanel volt, aki megálmodta (először a Vogue-ban rajz formájában közölte - a szerk.). Audrey minden mozdulatán látszott, főleg Oscar-díjas filmje, a Római vakáció (1953) óta, hogy arisztokratia felmenői voltak. Givenchyvel barátsága a Sabrina (1954, alsó kép) forgatásakor kezdődőtt, utána sokáig dolgoztak együtt.


 

Belle de jour-ban (1967) Catherine Deneuve játszott és az akkor még csak 29 éves Yves Saint Laurent munkái is láthatóak voltak benne.



 

 

A '60-as évek férfidivatját is áthatotta a férfiasság. Minden férfi azonosult Sean Connery James Bondjával és Roger Moore Simon Templarjával.

 

Bonnie és Clyde (1967) visszahozták a '30-as évek divatját: a svájcisapkát, a rövid pulóvert, a harangszoknyát és a hozzá viselt alacsony sarkú cipőt (kicsit frissebb, szabásban eltérő formában - amit a divat "tanult" azóta, azt alkalmazták - a szerk.).



A '70-es években Annie Hall (1977) férfi ruhákat hord, akár Garbo vagy Dietrich a 30-as években. A Ralph Lauren által megalkotott, androgün-stílus azóta is a divat mindennapos részévé vált, talán örökre.

 

A '80-as évek a '60-as évek újragondolása, némileg vadabb formában.

Lógó, kinyúlt ruhák, szakadt külső a jellemző (Flashdance 1983, Kétségbeesve keresem Susant 1985). A Jane Fonda miatt kialakult aerobic-őrület és Madonna bizsu divatja tovább fokozta a színes-csillivilli összképet, amely napjainkban ismét reneszánszát éli.



A Miami Vice sportos eleganciája is jelen van ebben az időszakban (ami főleg Versace keze munkája, hozzá a fehér sportzakó és az elengedhetetlen Ray Ban napszemüveg). Furcsa egyveleget képzett az elegáns, az üzleti és a sportos viselet.


A befejező rész hamarosan!
 




A bejegyzés trackback címe:

https://hestyle.blog.hu/api/trackback/id/tr161653796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

perry 2010.01.07. 16:48:01

Már jobb, de azért még egy olvasat nem ártott volna. A befejezésnek már tökéletesnek kell lennie!:)

Az YSL tárcák nagyon jók! Connery Bond-cuccai nagyon jók. Connery mellett lehet látni egy hamisítatlan nunust.:D

A zárójeles "szerk."-eket, hogy kell érteni, ki írta?

HorvathL · http://hestyle.blog.hu 2010.01.07. 18:53:50

@perry: a cikket LuPus írta, a "szerk" az én volnék.
Néhány helyen kiegészítettem, gondoltam odaírom.

HorvathL · http://hestyle.blog.hu 2010.01.07. 20:08:19

@perry: az előbb nem ment el a komment..
tehát a "szerk"-eket én írtam, a cikket LuPus.

Donjuan 2010.01.08. 00:29:48

Ha jól tudom, a Miami Vice tette népszerűvé a zakó + póló kombót. Ismereteim szerint Don Johnson (Sony Crocket) holmijait Gianni Versace tervezte.

picit off:

Nemrég tudtam meg, hogy az első évadban látható fekete Ferrari (Daytona Spider) nem volt eredeti, csak egy replika Corvette-padlóvázon. Egy világ omlott össze bennem :(

Donjuan 2010.01.08. 00:36:00

Ja, Versacét említetted, bocs :) Johnson cuccai ma is teljesen rendben vannak.

Joy27 2010.05.15. 02:16:17

Audrey Hepburn minden idők legúribb hölgye!!

Én mind színészileg, és mind emberileg rendkívül csodálom, és csodálni fogom!

Szépsége határtalan!!! :)
süti beállítások módosítása