2009.10.29

Interjú Mátyás Tiborral (Chris&Tibor)

HeStyle | 2009.10.29 20:00 | 4 hozzászólás


Itthon még kevesen ismerik őket, külföldön viszont már hatalmas sikernek örvendenek különleges táskáik. A Chris&Tibor magyar tervezőjével, Mátyás Tiborral beszélgettem többek között a kezdetekről, a sikereikről és arról, hogy mit terveznek a jövőben.

-Hogyan indult el a pályafutásod? Mindig is a divattal szerettél volna foglalkozni?
Ha visszagondolok a kezdetekre, nem volt konkrét elképzelésem hogy mivel akarok foglalkozni a jövőben. Persze mindig rengeteg kreatív dolog érdekelt: film, színház, szakácsműveszet, média, üzleti élet, a divat csak egy volt a sok közül.  


 
-Hogyan indult el a Chris & Tibor? Hogyan ismerkedtetek meg Chris-szel? 

Chris-szel Londonban ismerkedtem meg, mindketten a Burberry-nél dolgoztunk. Én illusztrátor voltam a Prorsum kollekciónál, Chris pedig Christopher Bailey asszisztenseként dolgozott egy darabig. A Chris&Tibor nem volt tervbe véve, csináltunk kettő táskát saját használatra. A táskáknak akkora sikerre lett, hogy csupán jókedvből, de csináltunk még vagy 7-8 darabot. A jószerencse és a véletlen folytán két üzlet (Harvey Nichols és United Arrows) megvásárolta ezt a mini kollekciót. Ezután kezdtünk elgondolkozni a potenciális üzleti lehetőségen, es az első kollekció csak ezek után, 2006 januárjában került bemutatásra a firenzei Pitti Uomo kiallitáson.

-Rengeteg díjat és elismerést begyűjtöttetek már és nagyon sok nívós magazin is foglalkozott veletek. Melyikre vagytok a legbüszkébbek? 

A legkedvesebb díj a UK Fashion Export Award, mi a „New Exporter” kategóriában diadalmaskodtunk. Ezt a díjat azok között a fiatal tervezők között osztják ki, akik kimagasló eredményt érnek el a divatvilág üzleti részén. A divat egy rendkivűl nehéz ipar. Sokan nem is sejtik ezt, csak a csillogást látják. Egy átlagos fiatal tervezőnek jó ha van 2-3 üzlete az indulásnál, a Chris&Tibor kollekció több mint 60 üzletben vásárolható meg. A díjat The Princess Royal (II. Erzsébet kiralynő leány gyermeke) adta át meg 2008-ban.


- Magyarországon ha jól tudom nem lehet kapni a termékeiteket. A közeljövőben esetleg terveztek nyitást az itthoni piac felé? Interneten lehet rendelni hozzánk is Tőletek?
Egyenlőre nem tudok olyan üzletről, amelyik potenciálisan szóba jöhetne a Chris&Tibor kollekció terjesztésére. Magyarország egy nagyon pici piac és meg sok-sok évnek kell eltelnie ahhoz, hogy mi saját üzletet nyissunk Budapesten. Ha ez valaha meg is valósul akkor sem hiszem hogy üzleti megfontolás lesz, hanem sokkal inkább a város iránti szerelem miatt. Interneten azonban lehet rendelni már most is. Ajánlom a www.thecorner.com vagy a novemberben nyíló saját internetes üzletünket a www.christibor.com-ot.


-Mit lehet tudni a legújabb 2009-es őszi/téli kollekciótokról?
A kollekcióban különböző táskák tálalhatóak: hátizsák, válltáska, utazótáska, laptop táska… Színekben: fekete és kék, az állandó olasz praire bor mellett sok új anyagot is használtunk: lakk bőr és ezüst techno film. Nagyon kedveltek a Juun.J –val közösen tervezett táskák. A kollekciót Kai Z Feng fotózta.


-Szoktál hazajárni Magyarországra? Milyen időközönként?
7 éve költöztem Londonba, az első néhány évben gyakran jártam haza, viszonylag hosszabb időre. Az utóbbi években a látogatások száma lecsökkent, mostmár csak a fontosabb családi születésnapokra jövök, általában 2-3 napra.


-Mi a véleményed a magyar férfiak öltözködési szokásairól? Miben vagyunk lemaradva Londonhoz képest?
Budapestet és Londont nem érdemes összehasonlítani, és én nem is akarok erre vállalkozni. Mindkettő teljesen különböző kultúra, más és más értékekkel. Az emberek öltözködési szokásai pedig nagy valószínűséggel a lehetőségekből adódnak. Sajnos Budapesten nincsen nagy választék és nincsenek érdekes üzletek sem. 
 

-Vannak kedvenc üzleteid, tervezőid? Hol vásárolsz magadnak? 

Nem vagyok márka követő, nincs kedvenc tervezőm. London egy nagyon elkényeztettet város a divat területén, rengeteg tehetséges tervező van a piacon, és a választék is hatalmas. A legtöbbet a tervező barátaimtól rendelek. Ha vásárolni van kedvem akkor a Selfridges vagy a Harrods egy biztos pont és vidám élmény.

-Mik a jövőbeni terveitek?
Január nagyon fontos a számunkra, Párizsban mutatjuk be az első ruha kollekciót, eddig csak táskákat terveztünk. Sajat üzletet is szeretnénk nyitni a közeljövőben. Már dolgozunk a terveken, 2011-ben két üzletet nyitunk, Londonban és Shanghaiban.




A bejegyzés trackback címe:

https://hestyle.blog.hu/api/trackback/id/tr271482967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HorvathL · http://hestyle.blog.hu 2009.10.29. 20:55:59

örülünk a sikereiteknek!
tervben van egy táska beszerzése :)

justniki 2009.10.30. 00:03:08

@horvath911: milyen árban forognak ezek a táskák?
süti beállítások módosítása