2011.04.21

Zoe Phobic Interjú

HorvathL | 2011.04.21 10:00 | 1 hozzászólás


 Szimon Ágnes Nóráról már nálunk is olvashattatok. Illetve pontosabban a Born In The Eighties nevű kollekciójáról, ami Nekünk és Nektek is tetszett, habár elég kevés darabból áll. Most Ágóval készült beszélgetésünk írásbeli kivonatát olvashatjátok.

A pici showroomban beszélgettünk, amely egyben Ágó műhelye is és jelenleg is átalakítás alatt áll (a próbafülke még kissé szellős). A fiatal hölgy szívélyesen fogadott minket.

 

 

Mióta foglalkozol a divattal? Hogyan kerültél erre a pályára?
2007-ben hoztam létre a Zoe Phobic márkát. Előtte is természetesen már foglalkoztatott a dolog, de igazából egy véletlen folytán kerültem a divat közelébe. Az egyik barátnőmmel kitaláltunk egy márkanevet, hogy az esetleg jó lenne valamire és tulajdonképp ebből ered a dolog. Elkezdtem beleélni magam, hogy ebből valami lesz is. Divatrajzot kezdtem el tanulni és lassacskán alakult ki, hogy tényleg ezzel szeretnék foglalkozni. Előtte egyébként színészetet is tanultam egy picit Vácon. Aztán rájöttem, hogy sokkal jobban szeretek a háttérből dolgozni.

Gondolom, már akkor is érdekeltek a jelmezek.
Így van.

Hol szereztél végzettséget, hol tanultál?
Egy magániskolában, Újpesten.

Az első kollekciód mikor készült el?
Hú, elég régen, 2008-ban talán. De igazából ezt nem tartottam még olyan komolynak. Az első, ami néhány helyen meg is jelent az a tavaly tavaszi volt.

Abban voltak először férfi ruhák is.
Igen, ez a futurista Szobrok kollekció volt.

 

Néhány hete volt a boltod megnyitója is. Kik mentek el rá?
Ismerősök elsősorban, néhány stylist, egy szűk réteg tudott róla, ők találták érdekesnek. Körülbelül 50-en voltunk, de a pici helységbe nem fér be mindenki, így az utcán is álldogáltak. :)

Nehéz volt az út a saját boltod megnyitásáig?
Nem éltem meg annyira nehéznek, mint ahogy arról nekem előzőleg meséltek. Nem volt különösebben rögös az út idáig, sokat kell dolgozni érte, megállás nélkül. Reggeltől-estig ezen pörög az agyam is. Nem megvalósíthatatlan.

Hogyan tudtál elindulni, hogyan teremtetted elő a bérleti díjat?
A külföldi megrendeléseimből tudtam elindulni, szerencsére ebből nem szenvedek hiányt.

Az idei tavaszi kollekciód (amit mi is bemutattunk) a Born In The Eighties nevet kapta. Ugyanakkor ruháidról elmondható, hogy minimalisták, de a '80-as évekre inkább a túlburjánzott színek, kissé csicsás megjelenés jellemző. Hogyan hoztad össze ezt a két dolgot?
Szeretem, ha valami áttekinthető, letisztult, megnyugszik rajta az ember szeme. A '80-as évek divatja pedig nagyon tetszett, de főként arra az irányra gondolok, amit Madonna képviselt. A fehérnemű-stílus, ami a női kollekcióban előjött. Ezután pedig a női kollekció ihlette a férfit. Ez nálam általában így van.

 

Ezután szemügyre vettük azt a bizonyos kék zakót és a hozzá illő rövidnadrágot, ami nagyon tetszett.

Ezeket több méretben készíted vagy egyet-egyet?
Egyelőre egy-egy méretben készültek, de szeretnék több méretet is csinálni. Ez csak idő kérdése.

És a fiúk mennyire érdeklődnek a ruháid iránt?
Mostanában kezdenek felfigyelni rám. Bejönnek, körülnéznek, felpróbálják a ruhákat. Most kezdenek rájönni, hogy van ilyen.

Az anyagokat honnan szerzed be?
Különböző magyar kereskedésektől. Egyelőre még magyaroktól veszem, de a következő kollekcióhoz tervezem, hogy Bécsben is körülnézek, talán ott nagyobb a kínálat.

Az őszi kollekciódról lehet tudni valamit?
Csak annyit árulok el, hogy "angolos" beütésű lesz. :)

Az előző kollekcióid mennyire voltak sikeresek?
A tavaly őszi ruháim nem nagyon voltak kelendőek egy darabig, de aztán valami megindult és mostanában már keresik őket.

Mielőtt elkészítesz egy szettet, előtte megrajzolod és a teljes összeállításban gondolkodsz? Hol kezded az egészet?
Nem tudom, egyszer csak megjön a hangulatom, ötletek, hogy mit szeretnék nagyjából, milyen színekkel. Hogy belepasszoljon az aktuális kínálatba - szerintem ez fontos, mert amit sugallnak a népszerűbb boltok, arra vevők az emberek, úgy vettem észre. Miután megvannak az alapötletek, utána egy-egy ruhadarabot lerajzolok esetleg, de azt sem mindig. Inkább csak elkezdem megcsinálni és az ad ötletet a többihez. Inkább a gyakorlati részét szeretem.

Ágó műhelye

 

A tavaszi fiú kollekciód néhány szettből áll, tervezel esetleg még továbbiakat?
Igen, tervezek. Az ősziben elég sok férfi ruha volt, de nem volt akkora érdeklődés. Ebből indultam ki, úgy gondoltam, nincs értelme erre nagyobb hangsúlyt fektetni. De most már azért úgy tűnik, van rá kereslet.

Ezt mi is alátámaszthatjuk, sok kérdést kapunk az olvasóktól, hogy hol lehet megkapni. Ráadásul a ruháid árai elérhetőek.
Igen, ezt így szeretném tartani továbbra is. Ezen felül tőlem bármilyen módosítást kérhetnek, színben, anyagban, méretben.

Mindenkinek feltesszük a kérdést, így Te sem kerülheted el: mit gondolsz általában a magyar fiúk öltözködéséről?
Van egy szűk réteg, akik tudják, hogy mi áll jól nekik, hogy mit szeretnének megmutatni magukból. De ez a réteg a nagy átlag számára kicsit furcsa, még nem értik, hogy miért van ez, miért akar valaki "kilógni" az öltözködésével. Nem vagyok benne biztos, hogy ez valaha változni fog. Nem hiszem, hogy a közeljövőben utolérjük az angolokat vagy akár a hollandokat.

Ezen természetesen próbálunk változtatni. Volt Neked egy ruhatervezős pályázatod - ez mennyire volt sikeres?
Nagyon sikeresnek mondanám. Egy fiú nyerte meg. A nadrág, amit ő tervezett, épp itt lóg.

Az érvényesülés itthon nehéz? Mit gondolsz erről?
Szerintem nehéz, igen. Az, hogy felfigyeljenek az emberre, nagyon nehéz, de ha egyszer sikerül, akkor onnantól kezdve már könnyebb. A hirdetések összegei elég magasak itt-ott, de meg lehet oldani anélkül is.

Mik a terveid a közeljövőre nézve?
Férfi felsők. Tíz-tizenöt darabból álló férfi felső kollekciót tervezek. Ez nem lesz lefotózva, de értesítelek Titeket róla.

Köszönjük szépen a beszélgetést és további sikereket kívánunk!

Shop: Budapest, VII. kerület Rumbach Sebestyén utca 3.

 

 

 

 




Címkék: interjú zoe phobic

A bejegyzés trackback címe:

https://hestyle.blog.hu/api/trackback/id/tr572840932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LuPuS 2011.04.22. 12:27:34

Egy kedves hölgy ismerősünket leptük meg, nem olyan rég Ágó egyik munkájával. Eltelt egy-két nap amikor meglepetten újságolta utána keresett, - ilyenek a NŐK - a ruhának az információs sztrádán. Meglepetés, hogy a magyar oldalakon találta meg a választ.

Egy tökéletes válasz (tökéletes rálátás)
"Van egy szűk réteg, akik tudják, hogy mi áll jól nekik, hogy mit szeretnének megmutatni magukból. De ez a réteg a nagy átlag számára kicsit furcsa, még nem értik, hogy miért van ez, miért akar valaki "kilógni" az öltözködésével. Nem vagyok benne biztos, hogy ez valaha változni fog. Nem hiszem, hogy a közeljövőben utolérjük az angolokat vagy akár a hollandokat."

....... vagy az olaszokat :(
süti beállítások módosítása