2011.04.18

Konsánszky Dóra interjú

HeStyle | 2011.04.18 12:39 | 1 hozzászólás


Konsánszky Dóra hazánk egyik legismertebb és legelismertebb tervezője, kollekcióit mindig nagy figyelem és rajongás övezi. Szerencsére már nem csak a magyar közönség, hanem a külföldi divatrajongók is egyre jobban kezdik felfedezni Dóra munkásságát. A tervezőnő pályája elején divatújságírással és stylist munkákkal is foglalkozott, így különösen jó rálátással rendelkezik a a divat világának más-más területeire is. Konsánszky Dóra érdemeit és sikereit hosszú, hosszú sorokon át taglalhatnánk, de nem tesszük, hisz ezt már rengeteg helyen megtették, olvassátok inkább a Vele készült interjúnkat.

-Mi szerettél volna lenni gyerekkorodban? Már akkor is érdekelt a divat?
A divat specifikusan úgy 17-18 éves koromig nem érdekelt, csak azt tudtam, hogy vonzódom a megtervezett tárgyak iránt. A design szemléletet már igen pici korom óta megérintett szüleim okán.

-Hogyan indult el a pályafutásod? Nehezek voltak a kezdő lépések?
Rengeteg alapozásra volt szükség, mivel Magyarország akkor sem és ma sem tartozik a divatnagyhatalmak közé. Nagyjából dupla annyit kell bizonyítani, teljesíteni, mint más nyugatra fekvőbb európainak.
 
-Egy-egy kollekció megtervezésénél milyen dolgok hatnak rád ösztönzőleg? Mi inspirál?
Az inspiráció mindig egy nagyon tág fogalom nálam. Nagyon sok féle inpulzus ér a mindennapokban és ha erre fogékony vagy akkor sok ötletet lehet meríteni akár zenéből, képről, filmekből, természetből, vagy akár egy mai csoportosulástól melyeknek eszméi felkeltik érdeklődésemet.

-Hogyan telik egy átlagos "Konsánszky-féle" munkanap? Könnyű veled együtt dolgozni?
Biztosan nem könnyű egy maximalizmusra törekvő emberrel sem együtt élni sem együtt dolgozni...:)
Nagyjából egy napom úgy telik el, hogy észre sem veszem hogy eltelt. Rengeteg napi "tűzoltási" operációs feladatokat kell megoldani, amit nagyon nem szeretek és emellett a tervezést sem szabad mellőzni.

 
-Eddig csak nőknek terveztél, várható esetleg egyszer egy férfikollekció is Tőled?
Ez így teljesen már nem igaz!:) Régóta érlelődik egy capsula férfikollekcó. Kísérletek vannak , lesznek. El is készült jó pár mintadarab, de el is adtuk őket. Arra sem volt idő hogy lefotózzuk rendesen...
Nagy siker volt a "shiny black" és "shiny deep bronz" jeans, amit nagyjából az ismeretségi körünkben szó szerint szét is kapkodtak. Az első bőrkabátunk és trenchcoat is gazdára talált...szóval igyekszünk :).
Reméljük legközelebb már tudunk a HESTYLE-nak képeket is mutatni!


-Ha jól tudom, pályád elején foglalkoztál divatújságírással is. Szerinted miért hanyagolják el ennyire a magyar magazinok/televíziók és egyéb médiumok a férfi divatot? Nincs rá igény?
Talán azért mert a média a nőknek szól! A férfiaknak egy szűk szegmense érdeklődik a divat iránt. Stílus, ízlés, minőség, design kultúra ez mind, mind pénzbe kerül!

-Mi a véleményed a magyarok és leginkább a férfiak öltözködési szokásairól? Szerinted milyen a divathoz való hozzáállásuk?.

Az értékrendben nem szerepel az elsődlegessége a design-nak. Az ebben rejlő finomság még nem érezhető a mindennapokban. Ehhez szerintem egy generációváltás szükséges. Ez azért lenne fontos változás, mert hiszem, hogy egy kellemes környezet egy saját aura egy férfinél a legfontosabb, hiszen a szellemisége így tud erőre kapni.

-Ha egy napra férfi lehetnél, milyen stílusú ruhákat vennél fel, hogyan öltözködnél?
Hát.. Átvitt értelemben nem is áll hozzám messze a gondolat, mert kemény egy céget vezetni.:) Férfias....
Kényelmes jeans, T-shirt, zakó (slim) és egy jó cipő, ez nagyon fontos -mindig megnézem, illetve ott kezdem a vizsgálódást. És persze  jól megválogatnám a kiegészítő táskáimat is..


-Szerinted mi az a dolog, ami semmiképpen sem hiányozhat egy stílusos férfi ruhatárából?
Egy minőségi bőrtalpú cipő.
 
-Vannak kedvenc tervezőid? Ha igen, kik?
Junya Wattanabe, Dirk Bikkembergs, Costum National, Givenchy, John Varvatos 2011/12 AW men kollekciói tetszenek most leginkább.

-Van olyan fiatal, feltörekvő magyar tervező, akire szerinted érdemes odafigyelni?

Szilágyi Dóra férfi öltözék tervei tetszettek eddig, de úgy tudom talán már az Adidasnal tervez.

-Mik a terveid a közeljövőben?
Egy férfi capsula collection!!

+1: Dóra kedvenc férfi divatanyag/editorial fotói:




A bejegyzés trackback címe:

https://hestyle.blog.hu/api/trackback/id/tr632836463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mortimore · http://www.saxoowebshop.hu/ 2011.04.18. 14:47:52

Dirk Bikkembergs tényleg egy érdekes tervező, nekem tetszik a foci labdás táskája.
süti beállítások módosítása