2010.09.06

Szótár: anyagok 1.

HorvathL | 2010.09.06 10:30 | 4 hozzászólás


Folytatjuk sorozatunkat, melyben a divattal kapcsolatos szavak jelentését beszéljük meg. Reméljük, hogy ismét tudunk újat mondani Nektek. Ezúttal nézzünk néhány anyagfajtát!

9, Akril

Ez egy szintetikus textilfajta neve, amelyet akrilsavval készítenek. Gyakran a gyapjúval együtt alkalmazzák. Nem biztos, hogy a legjobb minőséget kapjuk általa. Kényelmetlen, füllesztő, bökős is lehet az ebből készült pulóver. Más iparágakban (pl. festékeknél) is előszeretettel alkalmazzák ezt az anyagot.

 

10, Kasmír

Egy rendkívül puha, luxuskategóriás anyag. A kasmír (himalájai, pashmina) kecske bundájából (aljszőrzetéből) készítik. Ez az állat északnyugat Indiában, Kínában, Tibetben, Irakban és Iránban él. Az anyagot inkább fésüléssel nyerik vágás helyett. Nagyon könnyű, rendkívül kényelmes viselet, de nem annyira tartós és erős.

 

Pashmina kecskék:

 

 

11, Flanel

Ez is könnyedebb anyag, kissé bolyhos felszínnel. Gyapjú vagy pamut fonal az alapanyaga. Puha, de nem annyira erős anyag, kellemes viselet. Egy jó szabó kezei közül egészen kiváló dolgok kerülhetnek ki ebből az anyagból. Öltönyt is készítenek belőle. Nekünk leginkább ez a kockás ing ugrik be, ha a flanelről van szó.

(forrás: wikipedia, google)




Címkék: anyag divatszótár

A bejegyzés trackback címe:

https://hestyle.blog.hu/api/trackback/id/tr842273848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.09.06. 16:51:47

...ha ez a kezdő rész, hol van az első 8 címszó?...flanelnél lenne egy értelemzavaró hiba: az összetétele nem gyapjú, vagy fonál, hanem gyapjú vagy pamut fonal...bocsi.. ;-))

HorvathL · http://hestyle.blog.hu 2010.09.06. 17:03:20

@ton-ton: köszi, éles szemű olvasónk! javítva :)

ez a Szótár rovat folytatása, ebből az anyagokkal foglalkozó első rész. a rovat előző bejegyzései szerint megy a számozás!

2010.09.08. 13:43:54

@horvath911: ...sajna nem találtam - löknél egy linket?...köfi...

HorvathL · http://hestyle.blog.hu 2010.09.08. 13:46:04

@ton-ton: a címkéknél a bejegyzés alatt ha rákattintasz a "divatszótár"-ra, ott hozza ki a többi részt.
link: http://hestyle.blog.hu/tags/divatszótár

a bejegyzés alatti "ajánlott bejegyzések"-nél is ott vannak.
süti beállítások módosítása