2010.01.06

Divat és mozi #1

HorvathL | 2010.01.06 10:30 | 15 hozzászólás


Olvasónk, LuPuS utánajárt a divat és a mozi összefüggéseinek - át is adom a szót, a nagyobb lélegzetvételű cikk első részét olvashatjátok.
A cikk folytatódik a tovább után!

A XX.század elején járunk, a mozgó kép épp, hogy megszületett. A kor dámáinak és vitézeinek ruháit még nem az Európában, vagy a világ más helyén működő divatházak készítették, hanem a filmstúdiókhoz leszerződtetett névtelen jelmeztervezők. 

A '20-as években Adrian Adolph Greenberg neve kezd fogalommá válni. Listáján a kor sztárjai és sztárpalántái szerepelnek. Rudolph Valentino's Greta Garbo, Norma Shearer, Jeanette MacDonald, Jean Harlow és Judy Garland, illetve a hozzáköthető hires cipellő az ÓZ-ból.

 1929 óta „Kis szobrocskát” adnak a legjobb filmekért, amikor a Színiakadémia könyvtárosa félhangosan megjegyzi, hogy a szobor a megtévesztésig hasonlít az ő Oscar bácsikájára. A név azonnal rajtaragad a szobron, de egészen 1948-ig Oscar nem foglakozik a divattal és a jelmezekkel.  

A '30-as években a nők rövid pulóvert, harangszoknyát és hozzá alacsony sarkú cipőt hordanak . Öltöny, nyakkendő, magas nyakú pulóver, fedora kalap és más feltűnő fejfedők, hullámos félhosszú haj, cigaretta a megjelenés kellékei.

 

 

Greta Garbo a Ninocska című filmben viselt ruhájával, a svájcisapka, ballonkabát és lapos talpú cipő összeállításával azonnal divathullámot indított. Elindul a “Femme Fatale” hódító útjára. (A némileg férfias szerelés eddig nem volt jellemző a nőkre - a szerk.)


Az Elfújta a szél (1939) ”picnic dress”-je megőrjíti a kor hölgytagjait, de maga a divat már más irányba kacsintgat. 

A 40-es években visszaköszön egy kicsit Greta szelleme a Casablanca (1942)-ban , Ballonkabát (Burberry - trench coat - a szerk.) és a  széles karimájú kalap (Borsalino)  is feltűnik. A ballonkabát nem sokat változott az évtizedek alatt, szinte változatlan formában  kapható napjaikban is.


Humphrey Bogart kabátja ma is elmenne a Burberry akármelyik kollekciójába - ebből is látszik, hogy a divat egyfajta körforgás - a szerk.

 

 

Az 50-es évek álló háború Marilyn Monroe és Audrey Hepburn között. Előbbi a vadság és a bujaság, míg az utóbbi a kellem, a báj és a visszafogottság mintaképe.

A Hétévi vágyakozásban  (1955) látható egy Travilla ruha és egy Ferragamo tűsarkú szandál , ami történelmet írt (Manhattanben, a Lexington sugárúton tipegtek benne). Travilla és Monroe összesen nyolc filmben dolgozott együtt.


 

A történelemhez kapcsolható még a Fogjunk tolvajt! (1955) című filmben szereplő Grace Kelly. Barátságának egyértelmű jele Thierry Hermès-szel, hogy a tervező a színész miatt nevezte át Kelly-táskának a nagyméretű, bőrből készült táskáit. 
A férfiak részéről Marlon Brando volt a nagy újító, aki a Vágy villamosa (1951) című  alkotásban,tűnik fel pólóban, ami akkor fehérneműként  és ing alatt hordva szerepelt a köz alapvető tudatában.

 

 

Motoros ruhák, a napellenzős sapka, a feliratos bőrdzseki, a világos póló és feltűrt szárú farmer szett tűnik fel  A vad-ban (1953).

Az Ez történt egy éjszaka (1934) című mozi hatására a férfiak elhagyták ingük alól az atlétát, az inget ugyanúgy meztelen felsőtesttel viselték, mint ahogy Gable az egyik jelenetben.

Ugyanez volt James Dean farmerjának és lezser pulcsijának sorsa is.






(James Dean nemcsak öltözékével, de megjelenésének szinte minden elemével példaképpé vált, kezdve a tárgyaktól, amivel körülvette magát, az utolsó tincséig. - a szerk.)



A cikk második része hamarosan!
 




A bejegyzés trackback címe:

https://hestyle.blog.hu/api/trackback/id/tr741650981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lüke 2010.01.06. 12:32:20

ez több helyütt szerepel, mármint a burberry trenchcoat:)
pl Pretty woman,Szabó: Szembesítés - így >kapásból

brainy_peter 2010.01.06. 13:38:27

@Musaic: De tiltott, viszont ezekben az időkben szerintem gyakorlatilag hozzátartozott a divathoz a cigi, és akkoriban még talán nem is volt rá tiltó törvény.

Musaic (törölt) · http://www.musaic.hu 2010.01.06. 13:40:40

Valami okot kellett mondanom a retusálásra. :)

honnanhova 2010.01.06. 13:46:38

Kedves horvath911!
Időnként bele-beleolvasok a blogodba, és sokminden tetszik, de a mai poszt elborzasztott... Valószínűleg le leszek nyelvtannácizva, de muszáj azt javasolnom, hogy ha LuPuS betűhalmaza valóban egy nagyobb lélegzetvételű "cikk" előszele, inkább ne lélegezzen ekkorákat többet. A téma nem egyszerű egyrészt, másrészt ebben a formában, ahogy kiposztoltad, még vázlatnak is rossz. Nemhogy gondolat nincs sok benne, de egyszerűen azt kell feltételeznem, hogy az írója több (vagy kevesebb?) mint funkcionális analfabéta. És nem a helyesírás a legnagyobb problémája, attól - ha tartalmas lenne a cikk - el is lehetne tekinteni, és el is siklanék felette, ha egyébként a betűkből szavak és mondatok alakulnának. De rengeteg a bekopipésztelt kompilált mondat az "írásban", amiből olyan mértékben hiányzik az értelem, hogy valószínűleg egy értelmes eredeti alapján még fordítógép is többet kihozott volna belőle. Pl.: "Hétévi vágyakozás(1955) Travilla ruha és egy Ferragamo tűsarkú szandáll ami történelmet írt, Manhattanban a Lexington sugárúton."
Szerintem a divatblog fogalma és az ilyen fokú igénytelenség eléggé üti egymást, ne engedd, hogy ennyire elsilányodjon a munkád.

HorvathL · http://hestyle.blog.hu 2010.01.06. 14:00:06

@honnanhova: Szia,

Először is, köszönöm, hogy leírtad az észrevételeidet, és igazat kell adjak, sok benne a hiba, de ez nem az igénytelenedés miatt van, hanem, mert rengeteg a dolgom, és néha nem bírom egyedül vinni a blogot. Ezért örültem annak, hogy LuPus írt egy cikket, amit ugyan elolvastam, de a rohanásban nem volt időm teljesen kijavítani (így is már javítva került ki némileg).

Remélem észrevehető, hogy mindig próbálok figyelni a változatos és érthető megfogalmazásra, és igyekszem mindig a nyelvtani helyességre törekedni, ha már ilyenre adtam a fejem és van hozzá affinitásom. Ki lesz javítva az egész, majd nekiállok.
Mentségemre szóljon még, hogy a blog.hu szerkesztője, hát hogy is mondjam... nem a legesleg felhasználóbarátabb megoldás, egyáltalán nem lehet átlátni.

perry 2010.01.06. 14:00:34

Abszolút egyetértek az előttem szólóval, ezt én is le akartam írni. Az ötlet jó, de ahhoz képest, hogy milyen frappáns, rövid, mégis jól megszerkesztett szövegeket szoktatok hozzáfűzni a képekhez, vagy milyen jól megvannak írva a divatszótáras cikkek, ez tényleg borzalmas. Majdnem mindenben egyetértek honnanhova-val, még ha több gondolat nincs is benne, csak át kellett volna olvasni egyszer és átdolgozni.
A kezdeményezőt azonban nem kellene analfabétának nevezni, mert ha már tudunk szép kioktató hangú hozzászólást beírni, akkor azt is tudjuk, hogy nem egy elhibázott próbálkozás alapján illetünk valakit ilyen súlyosnak mondható jelzővel...

perry 2010.01.06. 14:01:44

Közben horvath911 is hozzászólt...tehát honnanhova-val értek egyet.

HorvathL · http://hestyle.blog.hu 2010.01.06. 14:16:36

@perry: valamennyit javítottam rajta, utólag bizony láttam, hogy vannak benne zsákutcák!

A következő jobb lesz.

honnanhova 2010.01.06. 15:09:17

@perry: horvath911 íráskészségét nem kritizáltam, egyetértek veled abban, hogy rendszerint élvezetesek a bejegyzések. Azt hiszem, ő sem vette magára:)
Kedves horvath911!
Köszi, hogy válaszoltál, kár, hogy rohanva posztoltad a cikket. A téma egyébként nagyon érdekes, remélem, a folytatás összeszedetteb lesz:)

balazsman 2010.01.06. 23:08:57

@horvath911: ha szerkesztő vagy, akkor dobd vissza az írást, ha az írója azt szeretné, hogy megjelenjen, és ne te javítgasd...

a téma amúgy akkor lenne igazán érdekes, ha nem az elcsépelt Gable-Grant-Brando-Dean "állomásokat" ismételné el újra (régebben az Elite magazin tett ezt kétévente), hanem kitérne a valóban híressé vált hollywoodi tervezőkre (hol van Edith Head, például) vagy a neves tervező-Hollywood együttműködésekre, inspirációkra.
Az éppen áttekintett korszak leírásából hiányzik például a fiatal Elvis Presley hatása a férfidivatra (ekkor még nem lehet elválasztani a filmes és zenei jelenlétét), a film noir, mint jellemzően maníros irányzat öltözködési jellegzetességei, a háború(k) hatása a sztárvilág megjelenésére (onscreen és offscreen) és ennek visszahatása a közönségre, stb..

LuPuS 2010.01.07. 06:42:08

@balazsman:

Szia,

Már megbeszéltük,annyi helyesírási hibát csináltam,amennyit egy éve alatt sem.

Az egész cikk egy átfogó cikk lenne ,mennyire nőtte ki magát a divat, a filmeken belül.
A felvetésed helyes,ezért írtam ,hogy mindenki maga tudja dagasztani hozzátenni elvenni belőle.
Külön álló részként szeretném megírni a James Bond szálat.
A musicalek és zenei filmek,s a hozzákapcsolódó
divat szintén egy másik téma,az én elgondolásom szerint.

Edith Head jelmeztervező,összesen nyolc Oscar-díjjal büszkélkedhet.Egyetlen idevágó dolog:a Sabrina(1954) hivatalos jelmeztervezője Edith Head volt,de a ruhákat Givenchy kreálta.Az Oscar-t nem ő kapta, neki a stáblista végén egy sor lett a jutalma.
Hepburn és Givebchy barátsága itt kezdődik,de az is félreértésből adódóan.Givenchy úgy tudta,Katharine
Hepburn-nek tervez ruhát.

perry 2010.01.07. 16:34:22

@honnanhova: Én a LuPusra tett megjegyzésre írtam amit írtam. De ezen lépjünk túl.

Elvist én is hiányoltam.

@LuPus: Nem értem a hozzászólásaid miért sikerülnek sokkal jobban? de tényleg:)

Amúgy nehogy a leírtak bárkit visszavessenek a folytatástól (ami már persze meg is jelent), ezek mind építő jellegű kritikák. Hajrá!

balazsman 2010.01.07. 23:04:47

@LuPuS: a helyesírás és a fogalmazás nem érdekel, mert nem vagyok nyelvtannáci, és mert a szerkesztőd dolga, hogy ezt megvitassa veled. (szerintem annyiszor kéne visszadobnia, ahányszor hibát talál, de ha ő szeret javítgatni, hát lelke rajta)

Tartalmilag vannak kifogásaim, főleg most, hogy a második rész is le lett közölve... Azt mondod: "átfogó cikk"
ha "átfutó"-t akartál írni, azt még megértem, mert ezek a sorok max. fejezetcímnek jók, nem egybefüggő írásnak. Átfogó cikk az, ami teljességre törekszik, de mivel ez nem egy könyv, hanem egy blog, azért kivonatol, de akkor se intézi el a nyolcvanas éveket két sorral, amiből az egyik ráadásul tv-s, nem mozis. (Miami Vice)

a választott téma nagy falat, nagy kihívás, vagy a célkitűzést kellett volna szerényebben megfogalmazni (az elmúlt 50 éve 10 film-divat közhelye) vagy alaposabban körüljárni a témát.
süti beállítások módosítása