2009.07.14

Interjú Kiss Tibivel (Je Suis Belle)

HeStyle | 2009.07.14 17:50 | 5 hozzászólás


A Je Suis Belle-t 2005 elején alapította Dévényi Dalma és Kiss Tibi. Mindketten a MOME-n végeztek öltözéktervező szakon, kreációik pedig hamar népszerűvé tették őket.
2007-ben elnyerték a Fashion Awards-on az "Év fiatal tervezője" díjat, nemrégiben pedig egyetlen magyarként meghívást kaptak a berlini Mercedes-Benz Fashion Week-re.
Hogy milyen élményekkel gazdagodtak odakint, megtudhatjátok, ha elolvassátok a Kiss Tibivel készült interjúnkat.

-Mi szerettél volna lenni gyerekkorodban? Már akkor is érdekelt a divat?
Gyerekkoromban nagyon szerettem rajzolni. Nem tudtam, hogy pontosan mi szeretnék lenni, de rengeteg hercegnőt alkottam. Később, általános iskolában kezdett el érdekelni a divattervezés.

-Hogyan indult el a pályafutásod és a Je Suis Belle?
2002-ben felvettek a MOME-ra, előtte az ELTE művészettörténet szakára jártam. Az egyetemen rengeteg lehetőségem volt, hogy kipróbaljak dolgokat: bemutatók szervezése, workshopok, utazások. 2005-ben találkoztam Dévényi Dalmával és azóta egyengetjük a Je Suis Belle útját. 

-Ti voltatok az egyetlen magyar tervezőpáros, akiket meghívtak a Berlini Fashion Week-re. Milyen élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodtatok? Milyenek voltak a visszajelzések?
Fantasztikus volt. Berlin eleve olyan hely ami feltölti az embert: szabad és inspiráló, szinte csak fiatalok lakják a belvárost. A bemutató nagyon jól sikerült, hála a profi csapatmunkának és a Collegium Hungaricum Berlinnek. A Mercedes Benz Fashion Week Berlin hivatalos programjába bekerülni már eleve nagy élmény volt, de a visszajelzések még kecsegtetőbbek. A Vogue bekérte az anyagunkat, a WWD is ott volt. Susie Bubble írt a blogján a bemutatóról, ahogyan a Kingdom of Style-on is megjelentünk. De a magyar sajtó és blog-szcéna is hevesen érdeklődik.

-Mi inspirál? Milyen dolgok hatnak rád ösztönzőleg?
Minden inspirálhat. Általában kisebb dolgok, nap mint nap ért hatások alapján áll össze a fejemben egy koncepció, amit legtöbbször egy váratlan ötlet rendszerez. Ösztönöznek a nők, akik körülvesznek, a zenék amiket hallgatok, elbűvölő személyiségek, hangulatok és eszmék.

-2008-ban a Je Suis Belle egy férfikollekciót is tervezett. Milyen visszhangja volt? Tervezitek, hogy lesz újabb férfikollekció?
Szerencsére jól sikerült a kollekciónk értékesítése, bár nagyon limitált számban készült. Vannak törzsvásárlóink is, akik kifejezetten keresik a JSB férfi kollekciót. A mostani tavaszi szezonnal mostohán bántunk és csak néhány modell született, amiket a Catwalk megrendelésére készítettünk. A 2009-2010 őszi/téli szezonra egy kicsit komolyabb minikollekcióval szeretnénk előrukkolni.

-Mi a véleményed a magyarok és leginkább a férfiak öltözködési szokásairól? Szerinted milyen a divathoz való hozzáállásuk?
Egyre összetettebb hálistennek. Folyamatosan változóban van a férfidivat, de ez ugyanúgy jellemző most egész Európára. Magyarország persze hátul kullog, de legalább fokozódik az igény. 

-Hol vásárolsz magadnak ruhákat? Van olyan márka/üzlet, amit hiányolsz itthonról?
A ruháimat már nem igazán vásárolom. Pont ezért hoztuk létre a fiú vonalat :) De itthon egyébként berohanok a Zarába vagy a H&M-be, hogy vegyek basic cuccokat, amiket olcsóbb megvenni, mint levarratni. Sajnálom hogy itthon nincs COS. Viszont a cipő-táska kínálatot nagyon hiányolom itthonról. Valahol szomorú dolog, hogy külfödre kell zarándokolni, hogy egy normális cipőt megvehess. Nem vásárolok high street üzletekben, inkább designer cipőkért kutatok: Balenciaga, Raf Simmons, Acne, MArgiela, Lanvin), vagy vintage érdekességekért. Sajnos sokszor csak felpróbálni tudom őket, de van azért, hogy sikerül kifogni egy jó leárazást.

-Van olyan fiatal, feltörekvő magyar tervező, akire szerinted érdemes odafigyelni?
Nagyon sokan vannak, akik izgalmasak, de hozzám nagyon közel áll Kovács Adél munkája. De izgalmas  a Mrs Herskin csapata és Havancsák Teca is.

-Kik a kedvenc tervezőid?
Ez szezononként változik. Szeretem, hogy mindenki mindig mást csinál. Most lehet, hogy nincs nagy kedvencem, de Mary Katrantzou mintás ruháitól és ékszereitől eláll a szavam.

Íme néhány kép a Je Suis Belle 2008-as férfikollekciójából:




A bejegyzés trackback címe:

https://hestyle.blog.hu/api/trackback/id/tr901244084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HorvathL · http://hestyle.blog.hu 2009.07.14. 13:40:17

köszi ez érdekes volt nagyon :)

2009.07.15. 00:59:17

...nnnah, ez az, ha ő is a leértékelésekre vár...erről tudnék sokat mesélni a szakmában történő változásokról...

Gemini 2009.07.15. 09:55:08

Tetszett az interjú, érdekes volt olvasni. :) A JSB férfi kollekciója viszont nekem egyáltalán nem tetszik. Mondjuk a női sem áll közel hozzám.
Viszont gratula nekik, és további szép sikereket.

HeStyle · http://hestyle.blog.hu/ 2009.07.16. 13:22:03

@Gemini: Igen, nekem sem különösebben a világom a JSB férfikollekciója, bár azt kell mondanom, hogy az a szürke-fekete póló nagyon tetszik. Elfogadnék egyet.. :-)

Gemini 2009.07.16. 14:59:24

@HeStyle: Nekem az sem tetszik, olyan semmilyen. Aztán lehet, hogy élőben tud jól mutatni, de nem hiszem, hogy utána fordulnék, hogy hűű,de jó pólója van a srácnak. :)
süti beállítások módosítása