2017.12.29

Minden, amit a felsőkről tudnod kell!

Bárány Bettina | 2017.12.29 10:11 | Szólj hozzá!


A nadrág mellett a másik legáltalánosabb ruhadarab a felső – és igen, ebben az esetben is nehéz általánosat mondani, hiszen ide tartozik az atlétától kezdve a pólón át az ingig minden. Évszaktól, stílustól és hangulattól függően változik, ki mit szeret, és ez a múltban sem volt másképp.

Képtalálat a következőre: „white t shirt history”

Érdekesség, hogy a mai ing például eredetileg az alsóruhaként viselt római tunikából ered, bár napjainkban furcsa lenne, ha a felsőtestünkön is alsóruhát hordanánk. A póló eredetét 1898-ban kell keresnünk, méghozzá az Amerikai Haditengerészet katonái körében, akik a spanyol-amerikai háború idején egyenruhájuk alatt hordták az egyszerű, pamut anyagú, rövid ujjú, környakú, gombok nélküli ruhadarabot. Ez vált 1913-ban a hivatalos katonai öltözetté, melyet később számtalan férfi hordott. A póló angol elnevezése T-shirt, nevét jellegzetes T alakjáról kapta.

Széles körű elterjedése a II. világháború utánra tehető, amikor egyre többen kezdték el hordani részben népszerű filmszínészek hatására, mint Marlon Brando és James Dean. Sokáig megőrizték egyszerűségüket, majd az első mintás pólót 1939-ben készítették az Óz, a nagy varázsló megjelenése után. Az 1960-as évektől kezdve pedig az önkifejezés eszközévé vált, ma pedig számtalan méretben, színben, stílusban elérhető.

De lássuk, miből is válogathatunk. Először is ott van az atléta, amely nyárra tökéletes választás. Bár inkább sportoláshoz szokás hordani, ha olyat választotok, amin díszeleg egy klassz minta, azzal egyből rátok szegeződik majd minden tekintet. Egy fekete darab pedig kellően kiemelheti a felsőtesteteket és az izmokat is, ezzel nem nyúlhattok mellé.

Aztán ott a klasszikus, rövid ujjú póló, ami laza, lezser, letisztult, mondhatjuk azt is, hogy egyszerű, de nagyszerű. Ezeknek a ruhadaraboknak először mindenki a színét nézi meg, ami tényleg bármilyen lehet – a legklasszikusabbak a fekete, a fehér és a szürke. Azonban tudtok változtatni egy kicsit rajta, ha más szabású a póló nyakrésze, mivel lehet kör alakú, V-nyakú és extrán V-nyakú, de a túlzott kivágást hagyjátok meg a hölgyeknek.

tHa egy kicsit színesebbet vagy különlegesebbet szeretnétek, akkor lehet feliratos vagy valami vicces, egyedi mintával ellátott, esetleg színátmenetes. Hasonló a helyzet a hosszú ujjú darabokkal, ráadásul télen a hidegtől is védenek. Amivel még feldobhatjátok őket, az egy zseb a mellkas környékén – ez a legegyszerűbb felsőhöz is hozzátesz. 

ootd-is-christopherbark-ootdmen-g8a1yhe.jpg

Végül pedig ott van az ing, ami egyszerre lehet lezser és elegáns, csak attól függ, mivel és hogyan kombináljátok a viselését. De ott van az örök, nagy kérdés: betűrve hordjuk vagy nem? Akkor tűrjétek be, ha esküvőn, temetésen vagy egyéb elegáns rendezvényen vagytok, és ha zakót vagy nyakkendőt szeretnétek felvenni. És akkor ne, ha megengedi a laza viselet, ha farmer, bőrkabát vagy bomber van rajtatok, illetve ha kicsit köpcösebb testalkatúak vagytok.

Ami biztos, hogy itt is el lehet rugaszkodni a hagyományos, egyszínű daraboktól, hiszen ma már az üzleti életben is lazultak a szabályok. Elő a pöttyökkel, mintákkal, színekkel, engedjétek el a fantáziátokat!

   

►►►►

Kövess minket a Facebook oldalunkon is!




A bejegyzés trackback címe:

https://hestyle.blog.hu/api/trackback/id/tr7113451237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása