2014.04.29

Road to Tunis

HeStyle | 2014.04.29 8:00 | Szólj hozzá!


Nekünk, magyaroknak a nyaralásokat illetoen is bevett szokásaink vannak. Ha külföld, akkor a legtöbben rögtön rávágjuk, hogy Horvátország, Görögország és újabban azt, hogy Tunézia.

t1.jpg

Az utazási irodák előszeretettel mutogatják nekünk a csodálatos tájakat, vidám étkező emberek fotóit és az elmaradhatatlan naplementés képek is nagy népszerűségnek örvendenek. Az ország designjáról, divatról viszont kevés szó esik, viszont kultúrájuk szerves része ( ha nem a legszervesebb ) amit - pláne ha nőkről van szó - nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Divat

A vallási hagyományok, az iszlám vallás alaptörvényeit tartalmazó Korán a nők számára öltözködési szabályokat ír elő. A nőnek, az ún. díszeit nem szabad mutogatni idegenek előtt, a fejet úgy kell betakarni, hogy a haj, a nyak, a mell takarva legyen. Hogy ez pontosan mit jelent, milyen ruhadarabokat viselhet egy nő, arról az iszlám vallás különböző irányzatainak függvényében eltérő válaszok születnek..

Közintézményekben viszont kifejezetten tilos a hagyományos iszlám viselet. Manapság például egyaránt megfigyelhető a teljesen casual nyugati (farmer, trikó) öltözék és a teljes egészében hagyományos (fekete csador fejkendővel) viselet is. A leggyakoribb mégis a modern és tradíció egyénre jellemző ötvözete, azaz farmer, hosszú blúz és fejkendő kombináció. Viszont, ami meglepő volt számomra, hogy Tunéziában is van divathét, ahol mintha ezeket a hagyományokat mellőzni próbálnák.

t2.jpg

t5.jpg

t3.jpg

t4.jpg

t6.jpg

Több fotó itt ( http://www.fashionweektunis.com )

Design

A házak ( leginkább a temgerparton ) a már ismert, Görögországot idéző kék-fehér színben pompáznak, belül viszont kezdik mellőzni az autentikus vonalakat. Egyre modernebb formát kezdenek ölteni a kis házikók, bár leginkább ez a jelenség is a nagyobb szállodáknál figyelhető meg. Más tekintetben nem változott az ország, tisztelik a hagyományokat és előszeretettel gyakorolják is azt. Ezt művészetükben, lakáskultúrájukban egyaránt megfigyelhető. Bár érzik az új szeleket, ragaszkodnak a már jól beválthoz is, így hasonlóan a nők öltözködési szokásaihoz, itt is egy furcsa elegye figyelhető meg a tradicionálisnak és a modernnek.

t7.jpg

Érdemes egy kis körutazást tenni az országban, amely sok meglepetéssel szolgál. A sivatagi túrák mellett szinte kötelező megnézni az arab városok központját, a Kasbah-t, ahol árusok hada fogad bennünket, és természetesen mindenki a saját portékáját dicséri!

Tunézia egyre fejlődő, egyre modernebb afrikai ország. Ha arra járunk, ne felejtsünk el túl látni a szokványos programon és tartsuk nyitva a szemünk, így egy másik arcát is megismerhetjük ennek a fenséges országnak.

 

 




A bejegyzés trackback címe:

https://hestyle.blog.hu/api/trackback/id/tr56098122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása