2012.10.30

(x) Az okostelefon az új pénztárca?! - Így fizess a mobiloddal!

HeStyle | 2012.10.30 12:29 | Szólj hozzá!


Nemrég körbejártuk az olvasóink által egyik legtöbbet emlegetetett témát, az internetes vásárlást és annak mikéntjét. A beszélgetésben többször felmerült az olvasók részéről, hogy a legtöbben MasterCard kártyával fizettek a különböző külföldi webáruházakban, ezért jó ötletnek találtuk, hogy egy kicsit jobban szemügyre vegyünk egy "újdonságot",  a MasterCard Mobile alkalmazást. Már csak azért is, mert manapság egyre többen használják a különböző webáruházakat mobilon keresztül, a laptopot és számítógépet lassan már a vásárlást illetően is kiváltja a mindig kéznél lévő okostelefon. Ezért jó megoldás a MasterCard Mobile, hiszen itt csak annyi a dolgunk, hogy a fizetési opciónál a "MasterCard Mobile"-t választjuk, nem kell külön bepötyögni a telefonba az adatokat. Az egész dolog tehát lényegében azt jelenti, hogy a bankkártyánkat "összeházasítjuk" a mobilunkkal, így többé nem kell újra és újra megadni az adatainkat a vásárlások során.

master_card2.png

De mi is ez az alkalmazás pontosan?

A MasterCard Mobile applikáció a mindennapi fizetnivalók könnyebbé tételére lett kifejlesztve. A fizetéshez csak egy érvényes MasterCard vagy egy CVC-kóddal ellátott Maestro bankkártyára, egy okostelefonra és egy "mPIN" kódra (amit a regisztráció során adhatsz meg) van szükség. Azért különleges dolog, mert ez az első olyan fizetési alkalmazás hazánkban, ami független attól, hogy melyik mobiloperátor vagy bank szolgáltatását használod, csupán a bankkártya segítségével teszi lehetővé a a fizetést a folyamatosan bővülő elfogadóhelyeken. 

A korábbi, netes vásárlással foglalkozó cikkünkben is foglalkoztunk a biztonság kérdésével, hiszen ez az egyik legtöbbet emlegetett téma:
"Biztonságos-e fizetni a webshopokban?"
Hozzánk is rengeteg levél érkezik ebben a témában, ezért nézzük, hogy vajon mi a helyzet a
MasterCard Mobile alkalmazás esetében:

  • Az alkalmazásban a bankkártya adatok nem tárolódnak a telefonon. 

  • Az aktivált bankkártya adatai titkosított formában, védett módon vannak kezelve és csak az általad kezdeményezett és jóváhagyott fizetések során kerülnek felhasználásra.

  • Az online vásárlás során a telefonszámodat a kereskedő nem használhatja fel.

  • Ha elveszted vagy ellopják a telefonodat első lépésként hívd fel az FHB Bank ügyfélszolgálatát, ahol elvégzik a szükséges tiltásokat, de az "mPIN" kód ismerete nélkül nem lehet semmilyen tranzakciót végrehajtani. Ezért is talán ez az egyik legfontosabb dolog (általánosságban is), hogy a kódot a telefontól szigorúan elkülönítve tárold, semmiképpen se írd le például a jegyzetek közé.

Az alkalmazást többek között számlafizetésre, egyenlegfeltöltésre, QR-kódos vásárlásra, adományozásra, valamint netes fizetésre lehet használni. A mi esetünkben talán a netes vásárlás a legérdekesebb, ezért ezt a témát szeretnénk kicsit jobban körbejárni.

A MasterCard Mobile segítségével azokon a weboldalakon lehet fizetni, ahol fel van tüntetve fizetési módként a MasterCard Mobile Magyarország is. Az elfogadóhelyek folyamatosan bővülnek, jelenleg többek között itt tudsz fizetni az alkalmazással:

-Shopline.hu
-Bonuszbrigad.hu
-Jegymester.hu
-NetPincér
-Telenor webshop
-Telekom webshop
-Ticketportal
-Extreme Digital
-Libri
-Citybrands.hu
-chocoMe
-eOptika.hu

(Az elfogadóhelyek teljes listáját itt találod!)

A fizetés folyamata:

1. A weboldalon a fizetési módok közül a "MasterCard Mobile Magyarország" lehetőséget kell választani. Az oldal megfelelő ablakában a telefonszám és a MasterCard Mobile azonosító megadása után lehet elindítani a fizetési folyamatot, a megfelelő gomb megnyomásával.

2. Ezután egy értesítés érkezik a telefonodra, amely a fizetés adatait tartalmazza. Az üzenetben a kereskedő neve, a fizetendő összeg és a fizetési határidó szerepel.

3. Végül az "mPIN" kód megadására van szükség. Amennyiben több bankkártyát regisztráltál, előbb azt kell kiválasztani, amelyikkel éppen fizetni szeretnél.

4. Ha helyesen adtad meg az "mPIN" kódot (és a bankkártyádon rendelkezésre áll a szükséges összeg), akkor a telefonodra visszaigazolást kapsz a tranzakció sikerességéről, valamint a webshop oldalán is tájékoztatnak a fizetés megtörténtéről.

Íme egy példa a Shopline.hu-n történő vásárlásra:

mmfizetes1.pngTermék kiválasztása, "kosárba" rakása.

mmfizetes2.png
A kiválasztott termék és vásárolni kívánt mennyiségének leellenőrzése, majd a "Fizetés" opció választása.

mmfizetes3.png
Ha már regisztrált vásárlók vagyunk, akkor "Bejelentkezés", ha új vásárlók, akkor pedig "Tovább a pénztához" opció választása.

mmfizetes4.png
Átvételi mód kiválasztása, majd a fizetési opciónál a "MasterCard Mobile alkalmazással fizetek" lehetőség választása. Itt ezután a Mobil fizetési azonosítót kell beállítani és már mehet is a vásárlás, amely természetesen csakis úgy működik, ha azt a telefonon is megerősíted a már említett "mPIN" kóddal.

A vásárlás és a fizetés tényleg nagyon egyszerű, azt hiszem, hogy aki valóban sokat vásárol az interneten (magyar oldalakról is), annak érdemes egy próbát tennie az alkalmazással. Remélhetőleg hamarosan még tovább bővülnek az elfogadóhelyek, mi mindenképpen örülnénk neki, ha több divattal, öltözködéssel kapcsolatos webáruház is csatlakozna az elfogadóhelyek listájához, mert lássuk be, tényleg ez a jövő, amikor nincs szükségünk százféle dologra, hanem (ez esetben) csupán a mobilunkra és már mehet is a vásárlás!
Persze ahhoz, hogy ez minél jobban elterjedjen hazánkban is, ahhoz szerintem leginkább arra van szükség, hogy minél több, széles körben kedvelt cég csatlakozzon az elfogadóhelyek listájához, akár netes fizetés, akár QR-kódos fizetés formájában.

A MasterCard Mobile alkalmazás letölthető iPhone-ra, Androidra és Windows Phone-ra egyaránt.
Az alkalmazással, a fizetéssel és a biztonsággal kapcsolatban minden információt megtaláltok
a MasterCard Mobile honlapján!

Ti mit gondoltok az alkalmazásról és a mobillal történő fizetésről?

Próbáltátok már esetleg használjátok rendszeresen is?




A bejegyzés trackback címe:

https://hestyle.blog.hu/api/trackback/id/tr934869632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása