2011.06.20

Benus Dani interjú

HeStyle | 2011.06.20 13:24 | Szólj hozzá!


Benus Dani bár még csak pályája elején jár, máris sokan az egyik legígéretesebb fiatal tehetségnek tartják, munkái pedig egyre nagyobb és szélesebb körben aratnak sikereket.
Pályáját cipők tervezésével kezdte (Roísin Murphy is viselte már egyik alkotását), de nemrég már egy férfi kollekcióval is jelentkezett. Május végén megkapta a Fashion Awards "Az Év Fiatal Divattervezője" díját, melyet a szakma ítélt oda Neki. Danit múltról, jelenről és jövőről egyaránt kérdeztük most következő interjúnkban.

-Gyerekkorodban mi szerettél volna lenni? Már akkor is érdekelt a divat?

Kár, hogy a gyermekkorból csak kevés momentumra emlékezünk. Szüleim szerint a sofőrtől kezdve a kutatóorvosig minden szerettem volna lenni, de az általános iskola végét járva határozottan kijelentettem, hogy a tervezés érdekel. Azon csodálkozom a mai napig, hogy hány olyan szülő van aki a tinédzser gyerekének ezt az elvetemült ötletét hajlandó támogatni, emiatt szerencsésnek érezhetem magam.
 
-Bár még karriered elején jársz, de azért már van egy-két tapasztalatod. Hogy látod, nehéz egy pályakezdőnek ma Magyarországon érvényesülnie a divatszakmában? Neked hogyan indult a karriered?
Egyre több divatmagazin és divattal foglalkozó internetes blog lát napvilágot, így jóval könnyebb a köztudatba kerülni, mint mondjuk tíz évvel ezelőtt, viszont megfelelő mennyiségű vásárlóerőt találni egyelőre elég nehéz itthon.
Még nagyon az elején járok mindennek. Az is most kezd körvonalazódni, hogy a divattervezés határain belül pontosan mivel szeretnék foglalkozni. 2008-ban felvettek a MOME textil szakára, de nem kezdtem el, ettől függetlenül még szeretnék tanulni. 
 
-Ha jól tudom, akkor először csak cipőkkel foglalkoztál, később jöttek csak a női és férfi ruhák. Miért pont ezzel indultál?
A cipőkkel és a női ruhákkal nagyjából egy időben kezdtem el foglalkozni, utána jöttek a férfi ruhák. Nincs különösebb oka a sorrendnek, de mindegyiknél törekedtem valamire. A női ruháknál, cipőknél kísérletezni akartam elsősorban, a férfiruháknál pedig megtanulni a klasszikus szabászat, a szerkesztés alapjait. Szerintem akkor lesz valakiből jó tervező, ha ezeket tudja ötvözni.
 
-Hogy zajlik nálad egy-egy kollekció tervezése? Van valamiféle rituáléd? Mik inspirálnak ilyenkor?
A filmek, zenék, könyvek, mind fontos elemei a tervezésnek, egy egy utazás, más kultúrák megismerése is inspirálóan tudnak hatni, de arra is volt példa, hogy valakinek a személyisége és a karakteres vonásai nyűgöztek le.
 
-Szegedi Katával mondhatni egy különleges és nagyon szoros barátságban éltek. Közös munkáitok közül van kedvenced? Hogyan kezdődött a barátságotok?
2002-ben kezdtem el tanulni a Képző és Iparművészeti Szakközépiskola textil szakán, Kata akkor volt harmadikos a bőrszakon. Az első félév végén már nem lehetett minket szétválasztani. Úgy gondolom már akkor nagyon intenzíven és ösztönzőleg hatottunk egymás munkáira, majd lassan összecsiszolódtunk. Persze az évek múlásával más fontos dolgok is összekovácsoltak minket. A másik alkotásába nem igazán szólunk bele, csak ha szükségünk van rá.
Az összes közös munkát szeretem, de Kata diploma munkája a kedvencem, amiben nagyon jól megfogalmazza az általa elképzelt modern nő esszenciáját. Viszlay Márk gyönyörű kampányfotókat készített róluk a belvárosi éjszakában.
 
-Hogy telik egy átlagos munkanapod? Egyáltalán mondhatni átlagosnak egy Benus Dani féle munkanapot?
Általában a műhelyben vagyok, ott folyik a tervezés, a kivitelezés, ott tartunk megbeszéléseket, ruhapróbákat, és ott van az összes mintadarab, amiket fotózásokra vagy más projektekre adunk kölcsön. Persze vannak olyan napok amikor sokat kell rohangálni; anyagbeszerzéskor, fotózásokra, bemutatóra. Lényegében nincs két egyforma nap, ezért is szeretem annyira amit csinálok, mindig újabb és újabb kihívások, feladatok várnak.
 
-A nemrégiben megjelent férfikollekciód tervezésénél mi volt az alapkoncepció? Milyen szempontok alapján tervezted?
Nem mondanám, hogy a feltűnő darabok tervezésére törekedtem, sőt, nem is szeretnék belemagyarázni semmi fölöslegeset. Egyszerű formákban gondolkodtam, az alapokat akartam megtanulni, hogy a későbbiekben ezekre tudjak építeni. Persze ezt valaki unalmasnak tartja, de én szememnek sokszor jól esik az egyszerűség, az átláthatóság. Az inspiráció jelen esetben egy olyan férfiideál volt, aki egy kicsit pimasz, kicsit szexi - ugyanakkor komoly és határozott. Olyan egyéniség, aki stílusos, de nem a divatot követi. Részemről ez is egyfajta határfeszegetés, mert kíváncsi voltam, vajon képes leszek-e szeretni a munkámat, ha a hordhatóság kerül a középpontba. Mivel úgy tűnik, hiánypótló darabok születtek - sikere van a méretes designer ruháknak elérhető áron-  ezért alakul egy következő férfikollekció, amiben már hangsúlyosabbak, izgalmasabbak a részletmegoldások.
 

-Nemrég megkaptad a Fashion Awards "Az év fiatal divattervezője" díját. Mit jelent számodra ez az elismerés?
Pillanatnyi megnyugvást, mert kaptam egy visszajelzést, hogy jó úton haladok, és arra ösztönöz, hogy minden energiámat a tanulásba, fejlődésbe fektessem.

-Az eddigi karriered során mire vagy a legbüszkébb? Van kedvenc munkád?
A Fashion Awards díj az eddigi legnagyobb elismerés, amit kaptam, de fontos momentumként tekintek néhány nemzetközi divatblogon való megjelenésre (pl. Style Bubble), Róisín Murphy, akivel kétszer is találkoztam a London Fashion Week-en, ahol az egyik cipőmben is megjelent, vagy a Marie Claire Fashion Days-re, ahol mindkét alkalommal volt bemutatónk Katával a Future Generation tervezők között.
Nagyjából öt éve találkoztunk először Viszlay Márkkal,és Kovalik Natasával akikkel azóta is rendszeresen dolgozunk együtt. Az első közös fotózás egy újpesti panelház tetején kezdődött, majd a rendőrség közbelépésére egy belvárosi épületen végződött, és ami attól is emlékezetes maradt, hogy először alkottunk valamit szabadon, ráadásul nagyon jó visszajelzéseket kaptunk.

-Mi a véleményed a magyarok és leginkább a férfiak öltözködési szokásairól? Szerinted milyen a divathoz való hozzáállásuk?
Egyre többen vannak, akik a megjelenésükkel is próbálják kifejezni saját egyéniségüket és a lehetőségek is egyre szélesebbek, ennek ellenére itthon az öltözködésnek még nincs nagy kultúrája. A középkategóriás, megfizethető, trendkövető márkák sorra jelennek meg nálunk, így megkönnyítve a vásárlók dolgát, de ahhoz, hogy stílusos legyen valaki, az még igényel némi kreativitást. Kevés igazán izgalmas, stílusos férfiöltözék jön szembe az utcán.
 
-Mi az a dolog, ami szerinted semmiképpen sem hiányozhat egy stílusos férfi ruhatárából?
Egy jól szabott zakó, trencskó vagy bőrdzseki mindenképp alapdarabnak számít, de egy szép cipő vagy óra is sokat elárul a viselőjéről. Arról nem is beszélve, ezek a legjobb befektetések.
 
-Van kedvenc ruhadarabod, kiegészítőd, ami különösen kedves számodra és nehezen vállnál meg tőle?
A Kurt Geiger cipőmtől és a Raf Simons kardigánomtól nehezen tudnék megválni, nemrég pedig Luu Anh Tuan készített nekem egy hátizsákot, amit biztos sokáig fogok hordani.
 
-Vannak kedvenc tervezőid? A hazai pályatársak munkáit figyelemmel kíséred? 
Nicholas Ghesquiére, Riccardo Tisci, Stefano Pilati, Haider Ackermann, Raf Simons, Maison Martin Margiela, Viktor & Rolf és a Proenza Schouler páros munkáit mindig figyelemmel követem, de a kedvenceim közé tartozik még Damir Doma, Nicholas Kirkwood, Guillaume Henry, Dries Van Noten, Rodarte, Ohne Titel, Peter Pilotto, Mark Fast, Mary Katrantzou, Krystof Strozyna és sorolhatnám még.
A hazai tervezőkkel jó kapcsolatot ápolok, és némelyiküktől vásárolni is szoktam, mert szeretem amit csinálnak, elérhető és minőségi ruhadarabokat készít mindegyikük.
 
-Mik most a legközelebbi terveid a jövőre nézve? Jelenleg min dolgozol?
Most megrendelésre készítek férfiruhákat, közben az R9 Showroom-ban is megtalálható a kollekció. Szeretnék még iskolában tanulni, de amíg nem kezdem el, addig is szeretném képezni magam. Például a rajz, a vizuális kultúra nagyon fontos számomra, mivel azon keresztül tudom magam a legjobban kifejezni.
 
-Van kedvenc fotód férfi divatanyagból, editorialból?
Egy beauty anyag egy 2008-as Arena Homme+ magazinból. A címe: A Young man of extraordinary personal beauty. Willy Vanderperre fotós és Oilivier Rizzo stylist munkája. Tele van érzelmekkel és melankóliával, de mégis kellemes és kifinomult.
 



A bejegyzés trackback címe:

https://hestyle.blog.hu/api/trackback/id/tr953000155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása